2008-03-24

Det är svårt att komma på något nytt


Det är inte lätt att skapa bilden av ett småföretagarvänligt parti. Det visar socialdemokraternas senaste förslag om särskilt stöd till småföretagarna. Ska man ta över en politisk idé som motståndaren skaffat monopol på måste man vara uppfinningsrik och hitta på något nytt. Men socialdemokraterna lyckas uppenbarligen inte med detta. Däremot tycker uppenbarligen den moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin att socialdemokraterna kommer med ett utmärkt förslag enligt DN.

Enligt SR Ekot kommer man senare i vår föreslå att det tillskapas ett riskkapitalstöd som ska kunna bevilja bidrag stöd till småföretagare som fortfarande har en anställning. Målet är att dessa ska våga ta steget att säga upp sig och driva sitt företag på heltid. Hur detta ska finansieras framgår inte och det skulle också vara roligt att veta hur många småföretagare som egentligen befinner sig i den här situationen. Finns det skäl att tro att Luciano Astudillo, ordförande i partiets rådslag för jobb, verkligen har på fötterna när han påstår att särskilt kvinnor skulle gynnas av detta förslag. Har man analyserat risken med att det i själva verket är hobbybetonade bisysslor som skulle utvecklas till mindre bärkraftiga företag?

Att stödet skulle vara beroende av att man säger upp sig från en anställning känns också tveksamt. Framförallt kvinnor drabbas av gisslet med deltidsanställningar och de ser ju inte ut att vara några större vinnare på detta förslag. Här handlar det istället om de allmänna förutsättningarna för företagande som ju i mångt handlar om att stimlera till en företagsamhet som leder till fler anställda i företaget.

Nej detta delresultat i det socialdemokratiska rådslaget verkar inte skapa förutsättningar för "Nya socialdemokraterna". I stället borde man plocka ipp något som motståndarsidan inte uppmärksammar. Till exemple det faktum att stora företag tar mark i branscher där småföretagande handlat om avknoppningar. Uppmärksamma hur personalkooperativ efter personalkooperativ förlorar upphandlingar då man inte har de stora företagens administrativa resurser och ekonomiska uthållighet.
Inte heller videon med Mona Sahlin och Adam Tensta i Tensta är helt övertygande.
Det är nog inte på YouTube socialdemokraterna vinner nästa val.

SvD, DN

Bloggar om ,

Inga kommentarer: