2008-03-29

Fremskrittspartiet och klimatet

Jag hade i veckan ett samtal med en norsk stortingsrepresentant för Høyre. Han berättade uppgivet hur han fått lämna ifrån sig borgmästarkedjan i sin hemstad då det högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet nått stora framgångar kommunalvalet. Nu i veckan har Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen tagit upp ett nytt vapen i kampen mot de etablererade partierna. Hon hävdar nämligen att partierna för folket bakom ljuset med klimatbluffar.

Vi kommer snart att få denna debatt också i Sverige. Hitintills har försöken att vrida miljömedvetandet bakåt inte nått framgång. Det moderata kommunalrådet Paul Lindquist på Lidingö höll för knappa året sedan på att hamna i fällan (Klimathotet en bluff). Paul Lindquist hade nämligen hört docent Fred Goldberg på Kungliga Tekniska högskolan föreläsa om hur etablisemanget bluffat om klimathotet och eftersom det var en docent som talade imponerades Lindquist. Att FN:s klimatpanel gör en annan bedömning än Goldberg och att denne docent är expert på svetsteknologi bortsåg Lindquist från.

Men nu drar alltså Fremskrittspartiet i Norge igång debatten om "klimatbluffen". Till Fremskrittspartiets försvar skall dock sägas att de till skillnad från Lindquist inte offentligt visar skepsis mot klimathoten. Snarare inriktar de sig på att påstå, sin vana trogen, att alla politiska initiativ och åtgärder är fel.

Verdens Gang, Siv skal ta klima-bløfferne

Detta inlägg inspirerat av Strutsen luktar bensin

Bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: