2008-03-02

Law of Historical Memory

Under rubriken Spanien bryter tystnaden skriver DN att den spanska socialistrege­ringen har genomdrivit en lag för att göra upp med Francodiktaturens förbrytelser. Detta är en lite förenklad bild av lagen. Motivet till lagen är att försöka försona Spanien nu 70 år efter det uppslitande inbördeskriget där båda sidor begick övergrepp. Men med tanke på att fascisterna segrade och att dessa under lång tid skrev historien är det naturligt att just det som handlar om övergreppen mot republikanerna får störst uppmärksamhet.

Ett inslag i lagstiftningen är att den möjliggör att kroppar i massgravar för civila från Francotiden kan grävas upp. Detta för att man ska kunna återbegrava offer som inte fått någon riktig begravning.

Det är den spanska socialistiska regeringen, som med stöd från PNV - de baskiska nationalisterna, den vänster-gröna gruppen - IU-CV, de center/högerinriktade Katalanska nationalistern - CiU, och det kanarisk regionpartiet Coalición Canaria, som drivit igenom lagförslaget. Högeroppositionen Partido Popular motsatte sig lagen som man menar river upp gamla sår och delar nationen.

Men frågan är om detta verkligen är valfrågan idag. Lagen är beslutad och under verkställighet och det är tveksamt om högern skulle våga riva upp den. Men visst finns det mängder av politiska beslut att fatta. Socialistregeringen lär till exempel inte rädas att flytta stoftet efter general Franco från det monument där han nu vilar.

DN

Boston Herald, Spanish parliament passes historic law condemning Gen. Francisco Franco’s dictatorship BBC, Spanish MPs condemn Franco's rule
Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: