2008-03-21

Sharpevillemassakern

Idag är det 48 år sedan den så kallade Sharpevillemassakern. Sydafrikansk polis öppnade eld mot medlemmar av Pan-Afrikanska kongressen (PAC) som demonstrerade mot den vita apartheidregimens nya passlagar. Svarta sydafrikaner var tvungna att medföra pass utanför "homelands" och dessa passlagar statuerade även att svarta sydafrikaner inte kunde inneha högre positioner i ett företag än den lägst rankade vite. Målet med demonstrationen var att lamslå rättsväsendet som skulle behöva bura in en stor hop människor som rörde sig mot en polisstation i grannskapet och dit det fordrades pass för att nå.

Vid skotten i Sharpeville dödades 69 färgade, varav åtta kvinnor och 10 barn. 180 personer sårades och av dessa var 31 kvinnor och 19 barn.


Sedan 1994 firas Dagen för mänskliga rättigheter i Sydafrika och det var i Sharpeville president Nelson Mandela skrev under den nya konstitutionen den 10 december 1996. I århögtidlighölls minnet av massakern redan den 14 mars eftersom den 21 mars 2008 infaller på Långfredagen.
Wikipedia, Sharpeville massacre

Inga kommentarer: