2008-03-31

Gahrton friad

Kristianstads tingsrätt friar Per Gahrton för rattfylleri samtidigt som man fäller honom för vårdslöshet i trafik. Gahrton frias från rattfyllan på den grunden att han hävdar så kallad eftersupning. Tingsrätten anser det inte uteslutet att han kunnat hinna med dricka en liter öl olycka och därför kan man inte fälla honom.

Förhoppningsvis tog Gahrton till sig något av det kammaråklagare Christofer Ramkvist sa i sin slutplädering. Kammaråklagaren berättade att statistiskt sett ljuger nästan alla som påstår eftersupning.

- Jag kan inte förstå hur en allmänbildad och kunnig person som Per Gahrton, och som dessutom nyligen dömts för rattfylleri, börjar dricka direkt efter att han krockat. Ingen normalt funtad människa skulle göra det, var kammaråklagaren Cristofer Ramkvists slutsats.

Det har diskuterat att i Sverige liksom i en del andra länder göra eftersupning straffbart. Men sanningen är att många som hävdar eftersupning trots detta kan fällas eftersom man genom upprepade mätningar kan avgöra när alkohol intagits. Gahrtons gamla parti, folkpartiet, tillhör dem som föreslagit förbud mot eftersupning och alliansen har ställt sig bakom att kriminalisera förbud mot eftersupning (Betänkande 2005/06:JuU23).

Det hör dock till saken att det bara är 10-20 personer per år som går fria då de påstått att de intagit alkohol efter bilkörningen och i regeringsställning, då populism inte står högt på agendan, är lag mot eftersupning en ickefråga. (Läs pressmeddelande 2007-04-14). Men det är klart nu sällar sig en kändis som torskat för rattfylla för bland de friade. Kanske ska man då tänka om. Särskilt som Gahrton överklagade sin förra dom där han bevisligen var full men där polismannen saknade behörighet att använda evidensmaskinen (Intoxilyzer/Evidenzer). Lyckligtvis beslutade dock Högsta domstolen att inte bevilja prövningstillstånd.

Gahrtons omdöme verkar svikta rejält och det är bra att han i alla fall fälls för vårdslöshet i trafik.

Kristianstadsbladet, DN , SvD

om: ,

1 kommentar:

Jah Hollis sa...

Gahrton var den andra på kort tid här i Skåne som blev friad i ett rattfyllerimål genom att påstå sig ha råsupit direkt efter att ha varit inblandad i en trafikolycka.
Jag tycker det hela stinker.
Lång väg.