2008-03-13

Problem med SvD Brännpunkt


Förbjud bisysslor
Den förutvarande vaktchefen Fadde Darwich skriver idag på SvD Brännpunkt om vakter i krogbranschen. Fadde tar denna gång bland annat upp kontrollen av krogvakter och menar att många krogvakter hamnar i en kriminell miljö där de kan påverkas i sitt civila arbete. Jag har ingen aning om Fadde har rätt när han påstår att personal i kriminalvården och polisaspiranter tjänstgör som krogvakter. Fadde Darwich kanske inte är det största sanningsvittnet. Men om Fadde har rätt om vakter med andra jobb är detta givetvis fel. För en kriminalvårdare torde ett krogvaktsjobb vara en förtroendeskadlig bisyssla som arbetsgivaren kan och ska förbjuda. När det gäller polisaspiranter kan det vara så att Darwich blandar ihop befattningen polisaspirant som är en anställning med begreppet polisstuderande. En polisaspirant får givetvis inte vara krogvakt eftersom uppdraget som ordningsvakt kolliderar med de skyldigheter som föreligger för en polisman. Jag har ingen aning om man kan hindra en en polisstudent från bisysslor men hoppas att man kan det.
Jag har själv uppmärksammat att det finns många jobb som inte går att kombinera med krogvaktsjobb. Jag menade till exempel i inlägget "Anna Sjödin, läkare och bisysysslor (2006-12-16) att det är högst olämpligt att en läkare arbetar som ordningsvakt. En läkare ska alltid ingripa med sin medicinska kunskap. En ordningsvakt har vissa polisiära befogenheter och skyldigheter. Ordningsvakten ska ingripa för att hålla ordning och förhindra brott. Läkarens och ordningvaktens uppgifter är därmed oförenliga och kan kollidera.
Problem på SvD.se
Jag noterar att Svenska Dagbladet uppenbarligen har problem med publiceringen av Brännpunkt på sin webbplats. Gång efter annan tappas namn på skribenter bort och inte sällan deras funktion. Idag blir det extra lustigt (se bild). Fadde får titeln "före detta". :)
I den tryckta editionen står det dock "före detta vaktchef numera föresläsare och säkerhetskonsult".


Bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Per
Det du skriver om att delar av bylinen försvinner, stämmer tyvärr. Det är ett känt problem, men vi arbetar på att lösa det.
/Ola Henriksson
Utvecklingsredaktör SvD.se

Anonym sa...

Varför skall denne rättshaverist alls ges utrymme i media? Han är ekonomisk brottsling, det är illa nog. Han har dessutom frekvent förvägrat andra rättssäkerhet genom att gång efter annan ljuga i domstol. Varför skall någon då sätta tilltro till hans ord idag? Låt honom ruttna i glömska.

Anonym sa...

Varför skulle inte en med. stud kunna vara dörrvakt? Är det inte förtjänstfullt med vakter som dels är medicinskt skolade ifall någon skulle slå sig, bli slagen eller få en hjärtinfarkt, och dels för att studerande till högre utbildningar har större möjligheter att inverka lugnande och resonera med gästerna. Eller för att prata klarspråk: en blivande läkare är ytterst sällan ett anabolmongo.

Anonym sa...

Lär dig stava

Per Westberg sa...

Med. stud är alldeles utmärkt som dörrvakt men om en läkare är dörrvakt ser jag konflikter som kan uppstå när den hippokratiska eden möter regelverket om en ordningsvakts skyldigheter.