2007-08-19

Idrott och politik hör ihop

Den radikala folkpartipolitikern Birgitta Ohlsson är synnerligen aktiv. I går skrev hon klokt om bistånd i Sydsvenskan och i dag skriver hon i Göteborgsposten. Budskapet i dagens debattinlägg är ett förslag att den svenska OS-truppen till Peking ska bära sorgeband som en markering att vi inte glömmer de miljontals offren för den kinesiska diktaturen.

I likhet med Birgitta Ohlsson och Riksidrottsförbundet* anser jag att idrott och politik hör ihop. Men jag är inte helt säker på att en vitt sidenband som tecken på sorg enligt kinesisk tradition är rätt medel. Jag har svårt att tro att värdlandets medborgare skulle förstå symboliken och kopplingen till mänskliga rättigheter. Och de som har makt att förändra skulle definitivt inte förstå. Risken är stor att kinesen i gemen känner sig kränkt.

Mänskliga rättigheter i Kina erövras i de dagliga kontakterna och det är därför synd att regeringen ändrat inriktning i delar av det svenska biståndet. Birgitta Ohlsson borde kanske fundera på vad den förändrade biståndspolitiken kan innbära när man nu avvecklar Raoul Wallenberginstitutets arbete med demokratifrågor i Kina. Realiter handlar det om att på ort och ställe undervisa studenter i Kina om mänskliga rättigheter. Sannolikt är denna metod minst lika framgångsrik som att träffa föra samtal i Arvfurstens palats. Sak samma på Kuba.

Jag är benägen att till del hålla med bloggaren Blogge Bloggelito som i en kommentar på min blogg skrev:
Att Kina får arrangera OS är det bästa tänkbara, eftersom det integrerar landet än mer i världsgemenskapen och skyndar på förloppet mot demokrati. Sådan integration manar till större ansvarstagande och en större förmåga att lyssna på andras synpunkter. Det ger också en längre period av dialog och annat utbyte av stora format. Kontakter är det bästa för att skapa en harmonisk värld.
* I samband med fotbolls-VM 2006 uttalade Riksidrottsförbundet:

Riksidrottsförbundet anser att idrott och politik hör ihop. Samtidigt anser vi att prostitution och trafficking i samband med fotbolls VM inte är en idrottsfråga utan främst en politisk fråga. Det finns ingen motsättning i det. Att idrott och politik hör ihop innebär inte att idrotten kan ta över politikernas ansvar.

Däremot innebär det att idrotten påverkar och påverkas av politiska beslut inom många olika områden. Det kan exempelvis gälla skattefrågor på det nationella planet och arenafrågor på det kommunala planet. Det gäller också frågor som jämställdhet, integration, folkhälsa, trafiksäkerhet mm. Idrottsrörelsen bidrar på så sätt till en positiv utveckling i samhället vilket vi får stöd för från stat och kommuner.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: