2007-08-25

Oseriöst test

I dag har DN, i den goda konsumentjournalistikens anda, utfört ett test av åtta älgstudsare. Naturligtvis sätter man den spekulativa rubriken "Älgstudsare exploderade".

I ett av testerna simulerade man en olycka och täppte pipan. Det finns ju alltid en risk att pipan vid jakt eller övningsskytte genom slarv täppts av en sten eller en kula. Två av de testade vapnen Browning och Remington exploderade vid testen cch splitter från stock och pipa spreds. Detta är givetvis livsfarligt och kan orsaka svåra skador på skytt och omgivning.

Men frågan är om det är seriöst att skåpa ut två välrenommerade vapen genom ett sådant här test. Vid en pipexplosion utsätts vapnet för exeptionella påfrestningar och det är sannolikt att det endast var slumpen som avgjorde att just dessa vapen exploderade. Skulle man testa flera hundra vapen av samma modell kanske siffrorna skulle se helt annorlunda ut.

Det är inte helt osannolikt att en sådan här värdering till ochmed kan vara farlig. Ägare av de andra bössorna kan omedvetet invaggas i en falsk trygghet och därigenom gradvis tumma på den egna säkerhetskontrollen och vapenhanteringen.

DN - Älgstudsare exploderade vid test

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Trodde DN stod över kvällstidningsrubriker som denna, men det är väl sommarvikarierna som vart framme..

Klart som faen att pipan kan explodera om man stoppar sten i den, det lärde jag mig som barn, när jag läste Kalle Anka..

Anonym sa...

Du menar att:
Den som står med den exploderade bössan i ansiktet kan alltså trösta sig med att dom andra "flera hundra" "kanske" inte exploderar !!

Också ett alternativ

Per Westberg sa...

Jag menar att det likaväl skulle kunna ha varit de andra bössorna som exploderat. Här var det slumpen som avgjorde.

Om nu Remington- och Browningägare ökar sitt säkerhetsmedvetande och kanske sätter en tejpbit på mynningen kanske ägare till andra gevär invaggas i en falsk trygghet.