2007-08-10

Politiker måste ta ställning

Enligt SvD har den borgerliga majoriteten i Värmdö kommun valt att inte yttra sig till Miljödomstolen inför en miljöprövning som gäller anläggandet av en marina. Kommunens tjänstemän har i sin beredning avstyrkt utbyggnaden då man menar att vattenområdet är en instängd fjärd med trösklar som bromsar omsättningen av vattnet. Enligt Värmdö kommuns miljöförvaltning visar mätningar att kvoten mellan kväve och fosfor ligger på gränsen till att stora algblomningar ska uppstå. I kommunen har man även erfarenheten att småbåtshamnar kan var mycket förorenande.

Två populära badplatser i Värmdö - Grisslinge och Södersved - hotas enligt kommunens sakkunniga.

Men majoriteten i nämnden väljer att avstå från remissyttrande till Miljödomstolen.

Detta förfarande är vad vi i andra sammanhang kallar att "fega ur". Kommunfullmäktige har valt en nämnd för att denna ska sköta sin uppgift. Givetvis ska man gå emot tjänstemännen om man anser att de har fel.

Här visar majoriteten att man inte tar sitt ansvar. Varför inte säga rent ut: -Vi vill ha en marina i Grisslingefjärden. Värdet av båtägarnas intressen väger tyngre än barnfamiljer som tar bussen till Grisslinge för att få lite rekretation.

Det finns bara en slutsats att dra. Majoriteten i nämnden inser givetvis att tjänstemännen har mycket på fötterna. Men politikerna vågar inte bli symbolen för miljöbedömningar som kan slå mot företagsamheten och inflytelserika personers vilja. Majoriteten gör allt för att smånningom gömma sig bakom ett domstolsbeslut.

Personligen tror jag att den som beställt en Arcona 460 mycket väl kan finna sig i att ta BMW x5:an några mil till för att okulärbesikta eller borda skutan.

Själv har jag inte varit på Grisslinge sedan jag var fyra år men jag passerar ofta där och ser att köerna till bussarna är långa på sommardagarna.

Läs yttrande från Värmdö Naturskyddsförening

Inga kommentarer: