2007-08-27

Stierngranat och Johannes Paulus II

Den 19 juli skrev jag om Vatikanens nya webbplats - Stato della Città del Vaticano . Romulus med den utmärkta webbplatsen "Romulus - Rom - Huvudstaden du inte får missa" påpekar i en kommentar till mitt inlägg att det finns en webbkamera i påve Johannes Paulus II gravkammare i Vatikanska grottorna under Peterskyrkan.

I förstone kan man tycka att en webbkamera i en gravkammare är ganska makabert. Men om man betänker att kamerorna som Vatikanen satt upp har turister och pilgrimer som målgrupp fyller de en stor funktion. Även i en gravkammare.

En person som tänkte på teknik i gravkammaren 30 år före webbkamerorna var den mytomspunne ingenjören och majoren Malte Liewen Stierngranat (1871-1960). När han avled blev han enligt sin egen önskan balsamerad och klädd i den sist uppsydda adelsuniformen i Sverige. Därefter begravdes han bredvid sin hustru i en kopparpyramid på släktgården Stjärneborg utanför Aneby. Men ett av hans önskemål effektuerades inte. Han ville nämligen ta med sig en rikstelefon men Televerket vägrade att öppna ett abonnemang till pyramiden.

Länk till gravkammarens webbkamera

Stjärneborgs museum & pyramid

Källa: Malte Liewen Stjerngranat - Mannen som gjorde vad som föll honom in, 2000, författare Göran Engström.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Britt-Marie Forssblad sa...

Länken funkar ej.
Stjärneborgs museum & pyramid hänvisar till http://www.aneby.se/aneby/turism/sevaerdheter/stjaerneborgs_museum_pyramid. Gör gärna en ny länk till http://www.stjarneborg.se/

Några fakta korrigieringar:
Malte dog 1960 ej -61 och var inte major,

MVH
Britt-Marie Forssblad
Föreningen Stierngranats museér
bm@forssblad.com

Per Westberg sa...

Tack Britt-Marie
Jag justerade år och länk.
Jag måste kolla källan. Tror det var en gammal adelskalender.

Intressant museum ni har.