2007-08-04

Vargar äter barn

I rovdjursdebatten förs ibland fram det hot mot människans liv och hälsa som vargen skulle kunna utgöra. Ett av få dokumenterade fall där varg dödat människa är den så kallade Gysingevargen som under tre månader kring årskiftet 1820 och 1821 dödade ett stort antal barn. Osäkerheten om hur många som föll offer för vargen är stor men siffror mellan nio och tolv förekommer. Den vargen spökar fortfarande och fick till exempel två företrädare för Jägarförbundet i Värmland att sommaren 2005 tillskriva dåvarande skolministern. De menade att skolan i dag framställer vargen som ett gosedjur och att det bara är drygt hundra år sedan många barn och andra försvarslösa personer dödades av varg och björn. Det kan bli så igen konstaterade de två brevskrivarna. SIC!

En viktig pusselbit är att gysingevargen hade hållits i fångenskap som bandhund på Gysinge herrgård sedan valpstadiet och rymde eller släpptes i samband med att den skulle avlivas.

Den 13 augusti visar SvT en BBC-dokumentär om Gysingevargen. Filmen är inspelad i Polen med ungerska vargar och engelska skådespelare som spelar svenskar.

Läs mer på SvT:s webbplats

UNT, Dramadokumentär om Gysingevargen
Wikiepdia om Gysingevargen
Rovdjurscentret De 5 stora

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: