2007-08-25

Kämpa för integriteten

Det är skönt att vi i Sverige har en myndighet - Datainspektionen - som har till uppgift att värna om den personliga integriteten. Alldeles för sällan ifrågasätts den övervakningsiver som är så påtaglig i vårt samhälle och det är viktigt med en motkraft. Alldeles för lättvindigt söks svar som handlar om säkerhet och övervakning i teknik.

Det är därför glädjande att Datainspektionen överklagar Kammarrätten i Göteborgs beslut att tillåta en gymnasieskola i Lerum använda fingeravtrycksläsning vid skolmåltiderna.

Datainspektionen konstaterar att behandlingen av personuppgifter i samband med avläsningen strider mot de grundläggande kraven i personuppgiftslagen (PuL). Lagen säger att de uppgifter som registreras ska vara adekvata och relevanta i förhållandet till ändamålet och heller inte vara fler än nödvändigt. Datainspektionen ansåg att gymnasieskolorna använde sig av fler uppgifter än nödvändigt för att uppnå målet.

De tekniska lösningarna är enkla men i förlängningen är integritetsriskerna uppenbara. Integritetsskyddet måste alltid utgår ifrån risken att insamlade personuppgifter kan missbrukas.

Datainspektionen om ärendet



1 kommentar:

CV sa...

Tyvärr tycker jag datainspektionen allför sällan respekteran vår integritet. Skönt att de reagerade i det här fallet i alla fall.
RS
kulturbloggen.com