2007-07-21

Anklagelser mot tyska regeringen

Just nu påbörjas inspelningar av en amerikansk film om sammansvärjningen och attentatet mot Hitler den 20 juli 1944 - Operation Valkyria. Skådespelaren Tom Cruise spelar huvudrollen som översten greve Claus von Stauffenberg och stora delar av filmen spelas in i Tyskland. Rykten har gjort gällande att filmteamet vägrats tillträde till det tredje riket forna generalstab - Bendlerblock*. Orsaken till detta skulle vara Tysklands negativa inställning till scientologerna och Tom Cruise är ju som bekant en framträdande scientiolog.

Ryktena tillbakavisas bestämt av tyska regeringsföreträdare som hävdar att man varit generös mot filmteamet men att just Bender Block är en minnesplats som hedrar det motståndet mot naziregimen. Efter det misslyckade attentatet tillfångatogs Stauffenberg och ett stort antal andra officerare. Stauffenberg avrättades tillsammans med tre andra officerare redan natten till den 21 juli och detta skedde just på Bendlerblock. Dagarna efter attentatet greps ett par hundra medskyldiga och den näramste tiden efter flera tusen. Många fick plikta med sina liv.

Det är rätt typisk att en Hollywoodfilm om en viktig historisk händelse omgärdas av ryktesspridning där uttalanden och beslut övertolkas. Man anar att det är en del i marknadsföringen. Tyskland har en komplicerad inställning till scientologerna som betraktas som en sekt med politisk agenda och just Tom Cruise har fungerat som ikon. I det tyska arvet finns en skeptisism kring det man uppfattar som ideologiska rörelser med oklar agenda. Den tyska staten avfärdar scientologin som en kyrka och menar att det är en kommersiell verksamhet. Men att utifrån detta avfärda en skådpelare verkar lite långsökt. Stauffenbergs 72-årige son, den pensionerade generalmajoren Berthold Stauffenberg säger till tidningen die Stern att han tycker att det är osympatiskt att en bekännande scientolog spelar hans far.

BBC 20 juli, Cruise shoots controversial movie
SvD skrev om detta den 26 juni och 2 juli

Die Stern, Cruise-Stauffenberg-Kontroverse, Berlin macht sich "lächerlich"

Läs även SvD, Planen som skulle undanröja Hitler

* Bendlerblock är en byggnad i Berlin där bland andra generalstaben huserade under andra världskriget. Gatan där byggnaden ligger heter numera Staufenberg Strasse och huserar sedan 1993 en del av det tyska försvarsdepartementet.

Tyska Försvarsdepartementen om Bendler Block
German Resistance Memorial Center

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: