2007-07-09

Den som har röda hund är inte en röd hund

I dagens Trelleborgs Allehanda finns en mindre begåvad rubrik: SJUK KO KAN VARA GALEN

Historien handlar om en gård i Hörby kommun där en ko testats positivt på BSE - bovin spongiform encefalopati. Den sjukdom hos nötkreatur som i allmänt språkbruk brukar kallas galna ko-sjukan. Förvisso är det en degenerativ hjärnsjukdom med dödlig utgång som yttrar sig i att djuret blir överkänslighet för yttre stimuli. Namnet "galna kosjukan" kommer givetvis av det förändrat beteender och den nedsatta koordinationsförmåga.

Men att säga att en ko är galen är ju skruvat. En person på en miljon drabbas av Creutzfeldt–Jakobs sjukdom som förekommer i tre former: ärftlig, spontan och överförd. Överföring av sjukdomen genom smitta är mycket sällsynt men det har belagts att sådan smitta har orsakats genom att de drabbade ätit smittat kött.

I likhet med galna ko-sjukan är sympomen på för en människa med Creutzfeld-Jakobs sjukdom allmän utarmning av intellekt och känsloliv, muskelryckningar och förlamning. Tänk då att påstå att en person som drabbas av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är galen.

Den som har infektionssjukdomen påsjuka blir inte en påse och den som drabbas av rubellaviruset och får röda hund blir inte en röd hund.

Frågan är om redaktören på Trelleborgs Allehanda är genealogibavandrar och har kunskap om den gamla skånska frälsesläkten Galen. Kanske det skulle ha stått: Sjuk ko kan vara Galens.

På 1300-talet fanns det en ärkebiskop i Lund som hette Peder Jensen Galen men numera finns ingen person i Sverige som heter Galen i efternamn. Källa SCB namnsökning

Inga kommentarer: