2007-07-28

Reinfeldt måste ta bladet från mun

Debatten har varit intensiv efter att finansminister Anders Borg gjorde ett utspel om kraftigt nedskurna försvarsutgifter i början av juli på Almedalsveckan. Med tanke på att Anders Borg är mer av intellektuell universitetslärare än politiker uppfattade jag detta mer som en idé vid ett seminarium än ett politiskt mål. Men så var det uppenbarligen inte och i dag skriver SvD på ledarplats att det är nödvändigt att ta tillbaka sparbudet.

Men P J Anders Linder utesluter en självklarhet i sin ledare. Det är givetvis statsminister Fredrik Reinfeldt som ska ta bladet från mun. Han borde ha lärt av sin företrädare Göran Persson att man som statsminister inte kan tycka att man har semester. P J Anders Linder gick även i sin ledare den 26 juli som katten kring het gröt. Varför ger han sig på moderata riksdagsmän samtidigt som han inte vågar säga något om statsministern.

Med en frånvarande statsminister öppnas det för fria spekulationer. Min egen teori är att Fredrik Reinfeldt genom otydligt uttryckssätt i samtal med finansministern öppnat för försvarsbesparingar. Endast Reinfeldt kan utesluta sådana teorier men det gör han inte. I stället är det, en snart före detta, Lars Leijonborg som får uttala sig.

Läs även: SvD, Partipiskan ändrade debattinlägg. I den artikeln berättar SvD att tre moderata försvarpolitiker tvingats ändra en debattartikel. -En av oss har utsatts för påtryckningar från högre upp i partihierarkin. Efter det valde vi att ändra innehållet i texten. Man får lätt en känsla att riksdagsledamöter är marionetter inom partiet och inte bör uttala sig, säger Rolf K Nilsson.

Det är modigt av en moderat riksdagsman att uttrycka sig på det sättet. Med en sådan integritet förvånar det mig inte att gotlänningarna valt honom till riksdagen.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: