2007-07-12

Vad säger Odell egentligen

Med sina rötter i pingströrelsen har kristdemokraterna de senaste åren kämpat för att göra sig kvitt stämpeln om konfessionell koppling. På kristdemokraternas webbplats skriver man:
Vårt partinamn förklarar att vi står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. En vanlig missuppfattning om partiet är att man måste vara religiöst engagerad för att vara med. Det är fel. Alla som delar våra idéer är välkomna i partiet.
Kristdemokraten Mats Odell gör en freudiansk* felskrivning när han skriver en krönika på Polikerbloggen. Odell skriver:

Häromdagen hade jag god lust att argumentera mot PC Jersild när han (30/6) skrev signerat på DN:s ledarsida och än en gång öste sin galla över kristna i allmänhet och kristdemokraterna i synnerhet.
Jag har nämligenen stark känsla att uttrycket "x i allmänhet och y i synnerhet" innebär att y kan inkluderas i x. En sökning på google ger vid handen att en klar majoritet har den uppfattningen. Exempel på googleträffarär; "Irak i allmänhet och Bagdad i synnerhet", "normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet" och "tidningar i allmänhet och skoltidningar i synnerhet".

För Odell kan väl inte mena att kristdemokrater per definition är kristna?

Googlesökning på "* i allmänhet och * i synnerhet"

En annan kristdemokrat som i dag gjorde en freudiansk felsägning var Erik Sjögren som på ett seminarium i Almedalen påstod att Mona Sahlin vill att “alla ska få gifta sig med alla, till exempel med sin brors fru”. Moderatorn Karin Pettersson var dock snabb att replikera: -Men hon är ävl gift.

* Med freudiansk felsägning avses en felskrivning som beror på något i det undermedvetna.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: