2007-07-09

Mona Sahlin i Almedalen

Så har då Mona Sahlin hållit sitt jungfrutal i Almedalen. Perssons tillgjorda öppningsord från förra året kunde nu förpassas till historien. Det blev ju 2006 klart tillgjort när han som svar på SSU:arnas skanderande "Vi älskar Persson" kontrade med: -och jag älskar er.

Ett bra grepp från Mona Sahlins sida var att lägga stor del av fokus på ämnet ungdomspolitik för att skapa identifikation. Hon gjorde också helt rätt i att ta upp två SSU:are på scenen. Nuförtiden upplever nog de flesta 50 minuters tal som ett riktigt maratonlopp. Jag gissar att vi i framtiden kommer att få se fler samtal när politiker framträder på möten.

Mona Sahlins enkla språk kan ibland bli alltför enkelt och svepande och det är onödigt att använda begrepp som "den där Littorin". Ett sådant språk kan man använda i den innersta kretsen men inte i vid större politiska möten.

Annars är det väl helt okej att driva med statsrådet Mats Odell och påminna om att han flyttade hemma vid 49 års ålder. Det finns i och för sig en bra förklaring på detta faktum men ändå.

Jag noterar att Mona Sahlin talade om fritidsgårdar, ungdomens hus och fryshus i varje kommun. När hon berör just Fryshuset kan man fundera på om hon tänkt på att nuvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth tidigare varit mycket aktiv i Fryshusets verksamhet.

DN, Mona Sahlin lovar lyssna på unga
SvD, De unga i fokus
Aftonbladet, ”Vi behöver lyssna på de unga

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har så svårt för det här med "Ungdomens hus". Att unga skulle ha en kollektiv längtan att gå till ett och samma ställe...

Per Westberg sa...

Det är nog en nostalgitripp Mona Sahlin ägnar sig åt.