2007-07-31

Behåll värnplikten

Förra året mönstrade 41 720 män men bara drygt 11 000 togs ut till värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring. 962 kvinnor antagningsprövades och av dessa kallades 385 till tjänstgöring. Med tanke på att Försvarsmakten har behov av allt färre värnpliktiga är det lätt att falla in i kraven på att den allmänna värnplikten ska avskaffas.

I dag presenterade Värnpliktsrådet en rapport som behandlar situationen för värnpliktiga HBT-personer, kvinnor och personer med invandrarbakgrund. Rapporten visar att färre, men bättre motiverade värnpliktiga har lett till en råare ton i försvaret. Värnpliktsrådet menar att HBT-personer, de med annan etnisk bakgrund samt kvinnor i hög utsträckning kränks av sina egna kamrater.

Detta är en mycket tråkig utveckling som möjligen motverkas till del av att officerare är välutbildade och generellt motverkar sådana här tråkiga tendenser.

Men siffrorna visar också på de uppenbara faror som finns om man förlitar sig på ett försvar baserade på anställda och kontrakterade. De som ska försvara demokratin kan inte finnas i ett system som medför att de kränker andra människor.

Behåll värnplikten och utöka den till att också omfatta kvinnor. Exemplet USA förskräcker. Trots rekryteringskontor över hela landet får man det som blir över. Krigsmakten konkurrerar om unga människor gentemot näringsliv och universitet. Vi har sett tragiska exempel på övergrepp begångna av amerikanska soldater och inte sällan ser man att många med ekonomiska och sociala svårigheter tagit värvning.

Just nu känns det som att det tas för lätt på värnplikten.

Värnpliktsrådet, Ordervägrar Försvarsmakten - Attitydundersökning, bland värnpliktiga

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Daniel sa...

Jag gjorde lumpen i Falun 1993 och är tyvärr inte det minsta förvånad över "utvecklingen", eller regressionen som man snarare får kalla den.

Lumpenkillar var i allmänhet lika råa, lika primitiva, lika xenofobiska, misogyna och homofoba då som nu. Allas sämsta sidor förstärks i en malström av idioti och inskränkthet, i tysthet oftast accepterat och ibland applåderat av befälen.

De förtjänar inte, och är inte lämpade att försvara en demokrati. Men den ruttna ideflora som härskar bland dagens militär finns det tyvärr knappast något som hindrar ett svenskt Srebrenica, om offrena då skulle vara HBT-människor eller mörkhyade.

Z sa...

Helt rätt!
Försvarets värnplikt behöver också de kritiska rösterna! Inte bara stridsgalningarna.

Anonym sa...

Har du missat att försvaret ska bedriva strid och skjuta ihjäl människor? Det är det som är uppgiften. Det KRÄVS en viss råhet för att klara av att mörda människor.