2007-07-23

Lunchuppdraget - Titta en bil! Ja det är en bil ty det är en buss!

Lunchkompisarna gav mig några uppdrag.

1) Vad är en bil och vad är en motorcykel?
Definitionen av bil och motorcykel framgår numera av lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. En ultimat legaldefinitionslag med andra ord.

Av 2 § nämnda lag framgår att en bil är ett motorfordon som är försett med tre eller flera hjul eller medar eller med band och som inte är att anse som en motorcykel eller en moped. Bilar delas in i personbilar, lastbilar och bussar.

Motorcykel är enligt samma paragraf ett motorfordon på två hjul eller tre symmetriskt placerade hjul som är konstruerat för en hastighet som överstiger 45 kilometer i timmen eller, om det drivs av en förbränningsmotor, denna har en slagvolym som överstiger 50 kubikcentimeter. En motorcykel kan även vara ett motorfordon på fyra hjul och med en massa utan last som är högst 400 kilogram eller 550 kilogram om fordonet är inrättat för godsbefordran, och vars maximala nettomotoreffekt inte överstiger 15 kilowatt, dock inte moped. Vid beräkningen av en motorcykels massa skall i fråga om ett eldrivet fordon batterierna inte räknas in. Motorcyklar delas in i lätta och tunga motorcyklar.

Var den någon som skilde på bil och moped och snackade om styre?

Man kan alltså peka på en buss och säga: -Titta en bil!

Akvedukten i Håverud byggdes av Nils och Werner
Att akvedukten vid i Håverud skapades under 1860-talet av den kände kanalbyggaren, den svenska järnvägens fader, friherren och översten Nils Ericson (1802-1870) visste vi. Men brorsan John Ericsson var inte med ety han hade till Amerika farit redan 1839. Däremot överlät Nils det praktiska arbetet på sin son, kapten Werner Ericsson (1838-1900).

Inga kommentarer: