2007-07-11

BUP på nätet

Göran Hägglund verkar i likhet med Mona Sahlin haja att folk inte orkar lyssna på långa tal i Almedalen. Är det som igår vackert väder är det väldigt svårt att hålla koncentrationen och man tittar hellre på folket som rör sig i Almedalen och fåglarna än koncentrerar sig på talaren. Göran Hägglund var klar på dryga 40 minuter och det var alldeles utmärkt.

Göran Hägglund uppehöll sig mycket kring psykiatrin och jag fastnar för följande passus vilken också uppmärksammas av Dagens Nyheter:


Vi bör även se till att BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, finns via Internet. BUP på nätet. Detta är en helt nytt initiativ som jag räknar med att vi kommer att kunna initiera under nästa år.
Varför? För att hjälpen måste finnas där ungdomarna finns. Inte som en ersättning för den personliga kontakten. Men som ett komplement.
Tyvärr uppfattade jag det som att Hägglund i sitt tal hoppade över meningen om att BUP på nätet inte handlar om en ersättning för den personliga kontakten.

Det är givetvis bra att man tänker nytt med frågan är hur många mottagare av budskapet som förstår att BUP på nätet handlar om något annat än en webbplats. Det handlar förhoppningsvis om kvalificerad som finns tillgänglig på olika typer av communities. På presskonferensen sa Hägglund att det handlar om en virtuell barn- och ungdomspsykiatriska där unga och deras föräldrar kunna chatta med föräldrar, hitta information om sjukdomar och boka tider.

Det där med att chatta med andra föräldrar känns inte riktigt professionellt och sunt men i övrigt är det ett bra nytänkande.

Min egen reflektion är att tanken är god men att de praktiska förutsättningarna är väldigt svåra om ej olösliga. Men frågan är om inte barn- och ungdomspsykiatrin har ännu större utmaningar. Om jag får tro vittnesmålen i media är det på många håll långa köer till BUP och dessa lär knappast kortas genom BUP-närvaro på nätet.

Göran Hägglund kopplar BUP på nätet med den utmärkta tjänsten Sjukvårdsrådgivningen. Men denna framgång fordrar att alla landsting och regioner ansluter sig. Från början fanns ju inte alla sjukvårsdhuvudmän med och inte hellar delar man på alla tjänster. Ska barn- och ungdomspsykiatrin finnas på nätet måste den vara lika för alla vare sig man bor i region Skåne eller i Norrbotten.

Göran Hägglunds tal i Almedalen, 2007-07-10
DN, Fler psykiskt sjuka ska tvångsvårdas
DN, Retorikexperten Psykvården och familjepolitiken dominerade
SvD, Psykiatrin skapar elände
Dagen, Hägglund lanserar barnpsykiatri på nätet

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: