2007-07-13

Bilden av Indien

Indien finns bland de tio länder i världen som har högst ekonomisk tillväxt men hälften av de indiska barnen är detta till trots undernärda. Av de vuxna kvinnorna lider 50 procent av anemi (blodbrist).

Minst 20 procent av de barn i världen som saknar skolgång finns i Indien och 25 procent av barnadödligheten (under fem år) och 25 procent av mödradödligheten finns i Indien. Vi glömmer ocksp ofta bort att näst efter Sydafrika har Indien flest invånare som lever med HIV/AIDS.

DN berättar idag att det i kväll finns 1 247 361 683 människor i Indien. Om 20-30 år väntas man passera folkrepubliken Kina i antal invånare. DN berättar att födelsetalen i Indien är onaturliga sedan fosterdiagnostiken kommit. I delstaten Punjab till exempel går det 798 flickor på tusen pojkar i åldersgruppen 0-6 år. DN skriver:
Sedan 1994 är det förbjudet enligt lag att avslöja könet på ett ofött barn, men det hjälper inte. Genom åren är det tiotals miljoner flickor som saknas, som aldrig har blivit födda, säger Kumudha Aruldas
DN gör nedslag i "verkligheten" och låter oss träffa två familjer på en BB-avdelning i Mumbai(Bombay). Men frågan är om det verkligen är rätt bild som delges oss när DN besöker ett BB i en storstad. Visserligen har Indien en växande medelklass men Indien är mycket fattigt och de flesta barn föds under helt andra förhållanden än på ett välordnat BB. Om detta skulle jag nog också ha velat läsa.

Läs om Svenska kyrkans Missions arbete i Indien

Inga kommentarer: