2007-07-28

Puckon i marknadsståndet

UPDATE: Stationsvakt frågar sig vem som sätter upp fåniga dekaler på sina bilar

Klistermärken på bilar kan ibland vara kul. Dekalen med texten "Om du kan läsa detta ligger du för nära" är uppenbarligen rätt fyndig. Men många dekaler om till exempel sprit, kvinnor och sex känns bara oerhört puerila. Åker man till exempel omkring med texten "Över 40, kåt som 17" är man väl mer än lovligt pinsam.

Som tur är har vi yttrandefrihet och människor får visa att de inte vuxit upp. Men det finns gränser och nu har polisen beslagtagit dekaler som kan utgöra hets mot folkgrupp. Det är på en cruisingmarknad i Falun som man sålt dekaler med texter som jag inte vill ens vill återge eftersom det vänder sig i magen.

Försäljaren Stefan Lindell ser inget fel med rasistiska och homohatande uttryck och säger att man får ta det med lite humor. Om Stefan Lindell också skulle kunna ställa sig i Auschwitz och tala om humor vet jag inte men det är det han säger.

På frågan om han tycker det är okej att sälja märken där det står "Död åt alla homosexuella bögar" svarar han: - Ja, varför skulle det inte vara det? Vi driver ju med allt och alla och vi tycker alla olika.

Lite dagsböter till Lindell vore inte helt fel.

Dalarnas Tidningar, "Märkena är sexistiska och rasistiska"

Andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Sanning igår är med säkerhet lögn framöver, även om vissa försöker med allehanda knep att fördröja det hela. Ingen äger rätten att bestämma vad just du tycker är roligt.

Anonym sa...

Men nu var det ju så att Stefan Lindell inte stod i Auschwitz och sålda sina varor utan på ett torg i Falun. Notera förövrigt hur Auschwitz stavas.

Vänder det sig i magen? Stackars dig. För egen del vände det sig i magen när jag blev varse om din oärlighet. Men jag tror inte du kommer få några böter bara för det.

Hur kommer det sig att du inte återgiver HELA texten på märket där det står "Död åt alla homosexuella bögar"? Får man reda på hela texten från märket får det en HELT ANNAN INNEBÖRD. Strax under "Död åt alla homosexuella" står nämligen i lite mindre stil "Fördomsfri kristen ungdom". Märket är alltså inte menat på allvar att vara mot homosexuella utan i själva verket så driver det med kristen homofobi. Något som sker dagligen i radio och tv utan att några åtal väcks.

Men detta vill du tydligen inte att dina bloggläsare ska få veta. Istället försöker du på ett synnerligen oärligt sätt vilseleda läsarna till att märket är någon slags kritik mot homosexuella. "Homohat" skriver du.

Det är fult att ljuga. Det är fult att missleda.

Det finns också en annan text. "Skratta inte Mohamed, din beslöjade dotter kan suga kuk i baksätet". Den anses uppenbarligen vara "mot islam" och "rasistisk". Men var på det märket sägs något om Muhameds ras och religion (notera att islam inte är den enda religion som använder sig av slöjor)? Och varför glömmer du så bekvämt att nämna att det finns ett motsvarande märke där det står Svensson istället?

Nu är det dock så att i Sverige så räknas inte svensk etnicitet när det kommer till "hets mot folkgrupp". Dock gör alla andra etniciteter i världen det, samt lite sexuella läggningar som av någon anledning har kommit att bli "folkgrupper". Därför kommer försäljaren att åtalas för det ena märket, men inte det andra. Trots att de i princip är likadana.

Situationen skulle kunna jämföras med följande. En person står på ett torg och skriker "död åt världen", "död åt alla människor på jorden". En lättstött person går och hämtar polisen. Polisen griper mannen för hets mot folkgrupp. Eftersom han skrek "död åt alla människor på jorden" så inkluderades ju där även homosexuella och minoritetsgrupper. Bisarrt var ordet.

Förresten så vände det sig inte i magen på mig. Jag skrev bara så för att få fram en poäng. Det går inte att gå runt och få ont i magen stup i kvarten för minsta lilla petitess. Mitt tips till dig är att sluta föra dina läsare bakom ljuset och skaffa lite skinn på näsan.

Q

Per Westberg sa...

Kanske kan Q redogöra för texten på de märken som beslagtogs. Jag refererar till en tidningstext och inte beslagsprotokollet.

Kvarstår att se om detta rör sig om hets mot folkgrupp eller bara handlar om tramsig puerilitet och avsaknad av förmåga att förstå hur andra människor upplever saker och ting.

Det är när till synes helt vanligt folk tycker sådant här är roligt som flygblad med uppropet "Bögeri är en stor sjukdom som går att bota med känga i huvudet" kan spridas. Den som gör sådant brukar inte se något konstigt med detta. Men lyckligtvis är det oacceptabelt enligt de flesta rättsordningar.

Anonym sa...

Texter på märken går att se på de bilder som Dalarnas Tidningar valt att låta illustrera artikeln du länkat till. Det går nog också att få tag i en uppräkning av exakt vilka märken som beslagtogs men det blir lite omständigare. Bilderna i artikeln räcker för stunden.

Jag tror inte det finns något direkt samband mellan snuskig humor och allvarlig propaganda. Jag påminner återigen om att märket om homosexuella var en kritik mot kristna homofober och INTE mot homosexuella.

Q

Anonym sa...

Man ska väl få säga vad man vill och tycker. Om man nu inte gillar invandring, vissa folkslag eller folk med konstig sexuell läggning, måste man få kunna säga det. Man ska vara väldigt försiktig med att begränsa yttrandefriheten. Begränsningar gör att du lägger in åsikter och värderingar i yttrandefriheten. Då är den inte så fri längre.

Tyvärr så har Sverige hittat på en idiotisk och flummig lag som de kallar "hets mot folkgrupp":
"8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids
hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan
sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg,
nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell
läggning, ..... "
Frågan är vad en "folkgrupp" egentligen är? Turkar? Folk med konstiga efternamn? Folk med vita skor? Det är för flummigt.
Skrika "död åt xxxx!" är för mig ett olaga (döds)hot, om det kan på något sätt kopplas till en individ, och det behöver inte en separat lag. Olaga hot ska inte spela någon roll om man är del av någon grupp eller inte. Ta bort den flummiga lagen.

Sedan i fallet med marknadsgubben så är ska han möjligen betala böter för "död åt homosexuella..."-dekalen, även om det inte var så dekalen var avsedd. De andra är ingen större fara. Det är inget hotfullt med att säga att din dotter ligger i baksätet, oavsett om fadern har ett viss religion.

Men det är också som Per W säger, yttrandefrihet gör att man ser vilka omogna människor som finns... Man behöver inte tycka om vad de säger, men jag gillar att alla har rätt att säga sin åsikt.
Det är en bra definition på ett fritt land.

Anonym sa...

Det är mycket dåligt ställt med yttrandefritheten och rättssäkerheten i Sverige. Åtminstonde för vita män.

Per Westberg sa...

Nej det är väldigt stor yttrandefrihet. Man får till och med antyda att vita män skulle ha ett särskilt behov av yttrandefrihet.

Anonym sa...

Dessa affischer har också granskats av åklagare för ett år sedan och friats av åklagare. Åklagare Mats Svensson i Malmö sa att de inte var hets mot folkgrupp:

http://pandark.atspace.com/galleri13.html

Per Westberg sa...

Jag får inte upp något på länken men antar att det handlar om hakkorsen och DAvidsstjärnorna vid en demonstration i Malmö.