2007-07-29

En bra artikel i en alldeles särskild kontext

SvD hade i går en artikel med rubriken partipiskan ändrade debattinlägg. I artikeln berättar SvD att tre moderata försvarspolitiker tvingats ändra den debattartikel som vi läser i dag.

-En av oss har utsatts för påtryckningar från högre upp i partihierarkin. Efter det valde vi att ändra innehållet i texten. Man får lätt en känsla att riksdagsledamöter är marionetter inom partiet och inte bör uttala sig, sa Rolf K Nilsson till SvD dagen före han publicerade sin artikel tillsammans med de moderata partikamraterna Nils Oskar Nilsson och Isabella Jernbeck.

När vi idag läser den avslutande formuleringen - "Försvarets budget får inte användas som ett budgettekniskt dragspel för att den totala statsbudgeten ska kunna gå ihop." - vet vi vad det handlar om. Det handlar om en partiledare och statsminister som inte satt ned foten inför sin finansminister och sitt parti.

Eric Åsbrink avgick när han blev överkörd av Persson. Men vem som blivit överkörd här vet vi inte. Statsministern har semester och ingen kan ifrågsätta debattörernas slutsats:
Först måste slås fast vad som är försvarets uppgifter och vilka ekonomiska resurser som krävs för dessa.Därefter kan vi tala om ifall vi kan dra ner på kostnaderna eller om det ska tillföras mer pengar.
I går skrev jag: Statsministern måste ta bladet från mun

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: