2007-07-12

Facken och presidentvalet



Bilden föreställer några brandmän från Engine 26. Två av de 343 brandmän som dog 11 september 2001 var placerade vid Engine 26 på Manhattan.

META: Brandmannafackets video finns längst ned i detta blogginlägg
SvD och DN skriver i dag om hur New Yorks brandmän genom sitt fack går till attack mot den republikanske presidentkandidaten Rudi Giuliani. Rudi Giuliani var ju borgmästare i New York vid attentaten mot World Trade Center och han anklagas för att många brandmän omkom då de saknade kommunikationsutrustning och inte kunde delges order om retirering.

I USA är den fackliga tillhörigheten låg -12 procent - och på varuhuskedjan Wal Mart är det till och med förbjudet att vara med i facket. Men detta till trots är facken en stark kraft i politiken. För två veckor sedan besökte jag Harley Davidsonfabriken i York, Pennsylvania. På fabriksgolvet var fackets pamfletter mer närvarande än på någon svensk arbetplats. Guiden var noga med att flera gånger påpeka att personalstyrkan var organiserad i
The International Union, United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America (UAW) .

Jag såg för en tid sedan tv-serien Resque Me som handlar om en brandman i New York. I ett av seriens avsnitt överges en ung brandman av en kvinna som blivit kär i honom. Han utbrister då: -Jag är brandman i New York, alla vill ha mig.

Och sanningen är att New York brandmän berör. Brandmannayrket står i topp i USA och i New York kan man inte undgå dem eftersom de ständigt är ute på larm. Brandmännen och deras fack är givetvis en politisk kraft. Alla vill ha dem och i tidningarna är brandmännens fackordförande helt enkelt "Bravets boss". Nu har de gjort en video för en halv miljon kronor och New Yorksenatorn Hillary Rodham Clinton har fått brandmännens stöd i presidentvalet.


Rudy Giuliani har som federal åklagare i New York knäckt den italienska maffian men New Yorks brandmän lär han inte rå på. Hans eget pressmeddelande "MAYOR GIULIANI’S RECORD OF SUPPORT FOR NEW YORK’S BRAVEST" hittar du på denna länk.



New York Times 12 juli, Video by Firefighters’ Union Urges Opposition to Giuliani
Uniformed Firefighter Association of Greater New York
Kolla in BBC videon på denna länk

In Memory Of the 15 Brothers lost from Engine 54 Ladder 4 Battalion 9"The Pride Of Midtown"


Andra bloggar om: , ,


Här kan du se videon


Inga kommentarer: