2007-07-29

Magnus Hedman om sexuell läggning hos idrottsmän

Årets Pridefestival uppmärksammar hbt-personers situation inom idrotten. Det är bra. I april förra året tyckte jag att Magnus Hedman gjorde bra ifrån sig. Jag skrev:

Klarsynt Hedman
Den förre landslagsmålvakten och fotbollsproffset Magnus Hedman säger i Sportbladet att han tycker att idrottsrörelsen lever i en inskränkt bubbla - långt ifrån verkligheten. - Det finns en nollacceptans i omklädningsrummet och det är skrämmande säger Magnus Hedman. Han berättar vidare om hur det är att vara fotbollsproffs och berättar att samtalsämnena i omklädningsrummen handlar om bilar, brudar, videofilmer och fotboll.

Magnus Hedman är öppenhjärtig när han berättar att han under sin långa karriär aldrig träffat en öppet homosexuell i ett omklädningsrum. - Med tanke på hur samhället ser ut är det väldigt skrämmande, fortsätter Hedman. Vart tar alla vägen? Väljer alla homosexuella bort idrotten av rädsla, eller tiger man bara om sin sexuella läggning? är kloka frågor som Hedman ställer.

Normen är ett problem och jag blir glad och imponerad när jag ser att Martin Hedman kopplar sina dubier till just normen. Han fattar vad som är problemet. Nämligen att en majoritet förtrycker och utestänger människor med annan sexuell läggning.

Hedman är synnerligen klarsynt men Sportbladets reporter fattar ingenting. Till artikeln fogar man en faktaruta med rubriken "Hedman inte ensam i debatten". Jag rodnar när jag ser Sportbladet jämföra den klarsynte Hedman med den osedvanligt korkade f.d. Västeråstränaren Liston Söderberg. Söderberg var ett riktigt stolpskott med sitt uttalande:
-Jag har hållit på med idrott i hela mitt liv. Jag har aldrig stött på någon bög. Man brukar få reda på om någon jävel håller på med något skumt i duschen. Hade jag upptäckt någon bög i något av mina lag, då hade han fått sparken direkt. Det är annorlunda inom damfotbollen. Där får du inte vara med om du inte är flata.”
Sportbladet förstår inte
Sportbladet behandlar ett viktigt ämne men skriver slarvigt och sprider fördomar.Varför refererar Sportbladet till omklädningsrummet? Fotbollsspelare uppehåller sig väl mest utanför omklädningsrummet.Varför kopplar Sportbladet samman sexuell läggning och sexuell aktivitet?Varför jämför Sportbladet den klarsynte Magnus Hedman med den inskränkte Liston Söderberg?

Magnus Hedman förstår saker och ting men Liston Söderberg var pinsamt okunnig och synnerligen fördomsfull.

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är verkligen pinsamt. Tyvärr vet jag inte om man kan förvänta sig så mycket mer av denna tidning...

Mvh Johan
johansvensonblohm.blogg.se

Peter Karlberg Blogger sa...

Vi skiljer på män och kvinnor från tidig ålder enligt gammal traditionell sexualmoral - just för att sexuell läggning och aktivitet har ett visst samband. Skall vi alltså sluta med det. Föreslår du i själva verket att vi helt skall skilja på sexualitet och nakenhet och alltså överallt ha gemensamma omklädningsrum (som ju fungerar som den bästa symbolen i sammanhanget) oavsett kön eller sexuell läggning?

Per Westberg sa...

Felet är att så många tänker på sexuell aktivitet när de reflekterar över de som är homo- och bisexuelle.

Om den första tanken var sexuell aktivitet när man tänker på heteropersoner skulle det, med all rätt, betraktas som skruvat.

Peter Karlberg Blogger sa...

Kanske inte så konstigt, Per, eftersom kampen för acceptans för HBT ju nästan av nödvändighet måste föras i sexualitetstermer. Dessutom bidrar ju sannolikt det faktum att arrangemang såsom Pride tycks vara oerhört mycket mer sexfixerad än de flesta andra festivaler (sexmässor undantagna).

Alldeles oavsett detta så besvarar du inte mina frågor. Du refererade att Magnus Hedman aldrig träffat en öppet homosexuell man i ett omklädningsrum. Om han hade gjort det hade det ju motsvarat att han träffat kvinnor i de omklädningsrum för män han sannolikt mest vistats i. Hade det också varit värt att referera?

Peter Karlberg Blogger sa...

Jag noterar - med viss besvikelse - att du ännu inte kommenterat mina frågor.

Per Westberg sa...

Att Pride är sexfixerat är enligt min mening mediabilden.

Vi får nog tolka Hedmans uttryck om homosexuell man i ett omklädningsrummet som en metafor.

Sannolikt menar han att det är i omklädningsrummet som bilden av den heterosexuella normen formas.

Jag har svårt att tro att snacket i kvinnornas omklädningsrum ligger på samma nivå. Men jag vet inte. Jag har ju inte varit där.

Peter Karlberg Blogger sa...

Själv har jag aldrig besökt Pride och har därför bara mediablden och hörsägen att gå på. Oaktat så gäller väl att sexualiteten rimligen är mer framträdande eftersom det är den som är i fokus.

Håller inte med dig när det gäller Hedman, omklädningsrum och metafor. Det är faktiskt så att - utifrån vår historiska uppdelning av kön när det gäller omklädning - en öppet homosexuell man i ett omklädningsrum för män rimligen motsvarar en kvina i samma rum. Det senare ytterst ovanligt (sedan tvagerskorna försvann från badhusen) medan det förra inte diskuteras. Vad säger du om det?

SHQ sa...

Magnus Hedman heter han ju. Så passa sig innan jag blir sur vettu.

Per Westberg sa...

Han heter Magnus Martin Olof Hedman. Nej jag skojade bara. Det blev fel på ett ställe.