2007-07-27

Konstitutionell kris i AIK


SvD-TT berättar att gratistidningen Kalmarposten har gjort ett stort scoop. Jag själv avslöjas också med att ha farit med osanning inför mina arbetskamrater. Kungen är inte AIK:are som jag trodde eftersom han är förste hedersledamot och beskyddare i AIK.

-Visserligen föds vi Bernadottar in i Solnaklubben, men i förtroende kan jag nämna att jag håller på Djurgården, säger kungen till Kalmarposten.
Även om jag tillhör dem som brukar påpeka att AIK inte är någon Stockholmsklubb måste jag erkänna att Allmänna Idrottsklubben faktiskt bildades i en lägenhet på Biblioteksgatan 1891. Så trots att klubben har sitt juridiska säte i Solna har det en viss koppling till Stockholm.
Kungens hedersledamotskap i AIK är ett sådant medlems- eller ledamotskap som inte regleras i stadgarna. 1 § i AIK:s stadgarnas säger nämligen att medlem på förslag av HS (huvudstyrelsen) och efter beslut av ordinarie årsmöte utse medlem till hedersmedlem eller hedersledamot. Ledamot i båda fallen blir den som aktivt verkat i AIK. Men stadgarna talar alltså inte om "förste ledamot". Detta betyder att AIK:s ledning inte behöver rädas kommande årsmöten. Har kungen en gång blivit förste hedersladamot kan årsmötet knappast kuppa.
Säga vad man vill om AIK men ett kaxigt namn har dom.
Kungen har för övrigt en hel del beskyddarskap. Om detta kan Du läsa på denna länk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att AIK har sitt juridiska säte i Solna beror enbart på att AIK ägde en del av Råsunda fotbollsstadion tidigare och att det då av flera skäl var praktiskt att också ha sitt juridiska säte där.
Hade fotbollsstadion byggts i t.ex Nacka, Huddinge eller på Lidingö så hade AIK haft sin hemvist där.
Snacket om att AIK är inte är en stockholmsklubb är dumt - ännu dummare blir det om man är Hammarbyare. Där räcker det ju att kolla var Hammarby ligger för att se att det inte ligger i Stockholm.Att sedan många av stockholms södra förorter rent juridiskt sett till hör stockholms kommun har knappast med saken att göra.

Per Westberg sa...

Nja det där stämmer inte. Hammarby IF startade sin verksamhet med rodd på dåvarande Hammarby sjö. Det finns ingen stadsdel i Stockholm som heter Hammarby. Däremot finns Hammarby sjöstad och Hammarbyhöjden. Givetvis satte man i sina båtar på Södermalmssidan.

Likaså ligger Kanalplan på Södermalm.

Anonym sa...

Okej, nu ska vi döda myten om att Gnaget inte är en Stockholmsklubb. Aik bildades på Biblioteksgatan med Stockholms stadion som första hemmaplan. Mer Stockholm än så blir det inte. När sedan Råsunda invigdes så valde man att flytta till den då nyare och modernare anläggningen. Man ska aldrig glömma var man kommer ifrån....