2007-07-15

Ernst Brunner i Aftonbladet

Författaren Ernst Brunner överväger att lägga ner författarkarriären om man får tro Aftonbladet. Han lär säga att skönlitteraturen håller på att dö ut eftersom lättlästa deckare dominerar marknaden.

Det är ett rätt lustigt uttalande samma dag som Aftonbladet Kultur skriver att det regnar klassiker. Ingressen på kultursidan taler om berömda gamla böcker i nyutgåvor – eller rakt in i örat och uttalar att skribenten, Therese Bohman kollar en trend.

Visserligen är det mycket deckare just nu men på boklådornas diskar exponeras en rik flora litteratur. Brunners eget förlag Albert Bonniers förlag har förvisso deckarförfattaren Åsa Larsson i sitt stall, vilket är bra, men på deras topplista just nu ligger fortfarande Susanna Alakoskis Svinalängorna. Och om jag förstår rätt slog Ernst Brunners senaste bok, Carolus Rex, väl ut och rosades av många kritiker, 806 sidor till trots.

Ernst Brunner - Lägg inte ner författarkarriären. Bliv vid din läst.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Klasse sa...

En författare bliver av vad han har läst.
Uttrycket "Bliv vid din läst" är ju konstnärens ord till skomakaren för att han dristar sig till att kritisera hela tavlan och inte bara skon som ju frågan gällde.
Ganska komplicerat att utvinna en mening ur detta; men det går.

Bakunin använde samma tavla till att beskriva sitt förhållande till auktoriteter, som så; att nog frågade han skomakaren till råds om stöveln kvalitté, men knappast om vilken stövel han skulle välja.
För den nogräknade berättade han samtidigt att medan fotfolket som bäst hade träskor så valde han själv bland stövlarna.

Tja, så blev jag i alla fall vid vad jag har läst.

Vänligen Klasse

Per Westberg sa...

Det var ett roligt inlägg.