2007-07-14

Namninsamlingar

Att namninsamlingar i allmänhet är ganska ointressanta har jag skrivit tidigare i blogginlägget "Namninsamlingar är trams" den 13 januari. Vem som helst skriver ju på vad som helst.

Just nu pågår en riktigt konstig och naiv namninsamling på Öland och därmed i hela cyberrymden. I skrivande stund har 135 personer skrivit under namninsamlingen - "Nu har vi tröttnat på Polisman Bo Johanssons oseriösa arbete som polis i Borgholms Kommun".

– Sakinnehållet är inte värt att kommentera. Men det är alltid trevligt med lite uppmärksamhet så folk vet att jag inte gått i pension, säger den utpekade polismannen till Ölandsbladet. Min kommentar blir att det kanske inte var den smidigaste kommentaren men till del har han givetvis rätt.

Spektaklet i Borgholm ger mig idén om två namninsamlingar:
1. Stöd polismännen i Kalmar län som gör sitt jobb
2. Protest mot namninsamlingar som använder versaler i ord där de inte hör hemma.

En polisman som rapporterar brott och förseelser drar alltid på sig kritik. I en sådan ort som Borgholm är en polisman ofta känd bland dem han eller hon rapporterar vilket givetvis gör situationen speciell. Vi får den så kallade Kling och Klangkänslan. Om man frekvent läser Ölandsbladet får man en alldeles särskild känsla för polismännen Lönnqvist och Johansson. De dyker hela tiden upp när det gäller olyckor, inbrott och rattfyllon. Ett typiskt exempel på hur det kan vara är Ölandsbladet den 25 april 2006 som berättar om bus på Borgholms gator.

Det är bra med aktiva polismän och namninsamlingen visar på en polisorganisation som fungerar som det är tänkt. Polisen är närvarande, aktiv och väl känd. Ett annat exempel på en nitisk personlighet är överåklagaren Sven Erik Alheim. I Aftonbladet idag berättar han att han regebundet polisanmäler bilister som kör för fort. Detta kan tyckas lite speciellt men Alheim brukar de flesta av oss nog uppfatta som en mycket omdömesgill person.

I övrigt funderar jag på varför Mörbylångas kommuninvånare inte protesterar. De ingår ju i samma närpolisområde.

Initiativtagaren antyder att han blivit utsatt för övertramp. Men frågan är om han kan tillstå att han själv gjort fel någon gång. Känner man sig kränkt ska man anmäla detta. Inte sätta igång namninsamlingar.

Jag noterar slutligen att frågan engagerar. Det är sällan man ser så många kommentarer i landsortspress som man gjort i detta fall. Se Barometerns kommentatorsfunktion här.

Namninsamlingen

Barometern, Namninsamling hoppas få polis avsatt
Ölandsbladet, Namninsamling mot polisman

Aftonbladet, Namninsamling mot polis
DN, Namninsamling mot enskild polis

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

-Och Polismannens hetsjakt mot oskyldiga fortsätter alltså i den lilla staden, hans överordnade vågar inte säga ifrån, trots att polismannens kolleger till och med ifrågarsätter honom, maktmissbruk var ordet!!!