2007-07-19

Sund reaktion


Fotot föreställer skyddsdräkt och andningskydd vid arbete med asbestrivning

I går exploderade en ångledning (egentligen vanlig fjärrvärme) under en gata i Midtown på Manhattan i New York. Tidningarna skriver om dramatika scener när explosionen skakade mark och byggnader, rök vällde upp och stenar fyllde gatan. En person dog på grund av hjärtstillestånd och 22 personer skadades. En intressant iaktagelse är att svenska media rapporterar om denna händelse på ett mer dramatiskt sätt än CNN och amerikanska tidningar.

Med händelserna den 11 september 2001 i minnet utrymdes byggnader och människor lämnade snabbt området. Det är sunda reaktioner och tyder på att människor i New York numera är medvetna om risker. Det är också sunt att myndigheterna nu tar asbestproblematiken på allvar och noga undersöker asbestförekomst från de gamla ledningarna som är från 20-talet.

Poliserna i New York är efter nine eleven utrustade med andningsskydd som till del kan minska riskerna för asbestexponering och händelserna visar på det gigantiska problem där många av de som arbetat vid Ground Zero dött eller handikappats av lungåkommar försorsakade av damm innehållande hälsovådliga ämnen, däribland asbest. Hjältarna från 11 september
är många. Till alla offer för de fyra terrorattentaten, de 343 brandmännen och drygt 100 poliserna som fick sätta livet till den 11 september fogas nu många byggnadsarbetare som deltog i uppröjningen.

Energibolaget conEdison, STATEMENT REGARDING MANHATTAN STEAM INCIDENT

1 kommentar:

Cyberspunken sa...

Jag fann det också lite anmärkningsvärt att explosionen i NY blev så väldigt uppdrivet i media... snudd på lite irriterande att svensk media är så snabba på att slänga sig på katastrofknappen så fort något händer... det gör oss lite avtrubbade tror jag.