2006-05-13

Bloggare till Svenska Akademien

Östen Sjöstrand död
Akademiledamoten Östen Sjöstrand född 1925 har avlidit. Östen Sjöstrand satt på stol nummer åtta där han 1975 efterträdde författaren och nobelpristagaren Pär Lagerkvist.

Östen Sjöstrand är kanske inte välkänd för oss alla men han har varit mycket produktiv med många diktsamlingar. 1953 konverterade han till den romersk katolska tron.

Jag fastnar för ett citat som Sjöstrand uttalat:
-Mot min tidigare uppfattning att poesin mest var diskutabel filosofi och ’svårgripbara’ känslor, visade Valéry att poesin tvärtom eftersträvar största möjliga exakthet – i de erfarenheter som inte kunde uttryckas på annat sätt! Poesin kunde i ord gestalta andens ordlösa rörelser.” Men lika viktig var musiken: ”De rytmiska gestalterna hos Debussy.

Detta citat formulerar väl hur vi kan lära oss uppskatta poesi, musik och litteratur om vi bara kämpar på. Livet får liksom fler dimensioner om kulturen blir vår ledsagare.

Svenska Akademin skall utse ny ledamot
Nu skall Svenska Akademien utse ny ledamot på stol nummer åtta. Jag tycker att Horace Engdahl kan ringa till mig. Akademin behöver en bloggare. Det kan också väcka viss uppmärskamhet om Svenska Akademien har en Per Westberg på stol nummer åtta och en Per Wästberg på stol nummer tolv.

Jag kan lova att den frånvarande* ledamoten professor Knut Ahnlund inte kommer att uppskatta valet av ledamot.

Andra bloggar om: , , , ,

*Med frånvarande avses här att Ahnlund inte kommer på sammanträdena. Han gillade ju inte valet av Elfriede Jelinek som litteraturpristagare 2004. Ahnlund är inte frånvarande i bemärkelsen "tankspridd" ehuru han är flitig litteraturkritiker i SvD. Senast den 6 februari 2006.

Inga kommentarer: