2006-05-24

Hästar ska ha kompisar och Göran Hägglund borde åka till Danmark

Inga ensamma hästar
Så var det dags igen för den tendentiösa, osakliga och förutsägbara kritiken av Djurskyddsmyndigheten. Denna gång är bakgrunden att Djurskyddsmyndigheten lagt fram förslag till nya regler för hästhållning. Man föreslår bland annat att tiden en häst får stå uppbunden i en spilta ska begränsas. Det bör vidare vara ett krav att alla hästar dagligen ska få röra sig fritt. Mest kritik ådrar sig dock myndigheten när man uttalar att inga hästar ska behöva vara ensamma.

Bra säger jag. Hästar är flockdjur och vill ha kompisar i närheten. Ibland duger du och jag men vi har ju ingen lust att gå i hagen hela dagen.

Mannen som kunde tala med hästar
Jag har idag varit ute och pratat med tre hästar. De var alla väldigt samstämmiga i sin uppfattning: -Vi vill inte vara ensamma. Jag fick ett tydligt bevis för detta när jag skulle ta ut en häst ur hagen. En liten ponny uttalade bestämt att även han skulle ut. Han ville naturligtvis inte vara kvar i hagen ensam.

Pressreaktioner
Denna gång har media varit relativt neutrala i sin rapportering och lyssnat in åsikter från båda sidor. I Dagens Eko säger hästägaren Camilla Wahlberg att hon tycker att förslaget är bra.
– Det är alltid bra när man tänker på djurens bästa och djurskyddslagarna ska ju fungera. Hästar och andra djur ska ju leva så naturligt det går. Man håller de ju på ett onaturligt sätt hur man än vrider och vänder på det. Det är ju bra att få det så bra som möjligt för dem, säger hon.

Ytterligare en positiv röst kommer från länsveterinär Karin Sternbauer på Gotland. Hon berättar på webbplatsen Hela Gotland att Danmark redan infört de här kraven. - Det här var bara att vänta. Standarden har höjts för oss människor- och automatiskt följer djuren efter säger Karin Sternbauer.

Göran Hägglund kritisk
En kritiker är kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. I Dagens Eko upprepar han sin tidigare kritik: – Jag tycker att det här är ytterligare ett exempel där Djurskyddsmyndigheten fjärmar sig från verkligheten och utformar lagar och bestämmelser som blir väldigt udda för de människor som ska leva under dem, säger han

Javisst Göran. Det tillskapas lagar som blir väldigt udda för de människor som ska leva under dem. Men om man skall snacka om något som är udda så är det nog hur vi kan bete oss mot djuren.

Det finns många lagar som är udda för oss som lever under dem. Min bil gör 260 km / tim men jag får inte köra fortare än 110 km / tim. Udda lag? Nej självklart inte. Hastighetsbegränsningar är bra och räddar liv. Jag får nöja mig med att ha teoretisk kunskap om kraftpaketet. Under motorhuven är det inte frågan om ensamma hästar. Det handlar om 250 stycken.

Fakta och hyllning
Djurskyddsmyndighetens genomarbetade förslag och konsekvensanalys finns på denna länk
Min hyllning till Djurskyddsmyndigheten finns på denna länk.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

MH sa...

fantastiskt intressant! det är också skönt att få läsa lite om hästpolitik. jag länkar dig på min sida om du inte har något emot det, mvh Marit (Att rida i ballerina: www.ridaiballerina.blogspot.com)