2006-12-25

Det heter sms:a

Kungen har idag hållit sitt traditionella juldagstal och nog är det bra att han gör markeringar om vikten av mångfald. Men han ger också ett litet bidrag till språklig utveckling när han börjar använda verbet "smsar". I sitt tal säger kungen:

...Vi smsar, mailar, chattar och får omdelbart svar.
Språkrådet (förutvarande Språknämnden) skriver att verben ememmessa och essemmessa finns i talspråk och ska skrivas sms:a och mms:a. Men kungen använder i sitt manus smsa, sålunda utan kolontecken.

Verbformen messa förekommer, enligt Språkrådet, också både i tal och skrift, men den är mindre lämplig om man vill vara exakt, eftersom den bara knyter an till ledet message och därmed skulle kunna användas även om andra meddelandetyper.

Men Språkrådet konstaterar också att mms:a (sms:a) som messa hör hemma i informellt språk. I mer formella sammanhang bör man dock hålla sig till att skicka sms eller skicka mms-meddelanden. Men kungen var inte så formell i sitt juldagstal.

Till Språkrådets frågelåda om sms

Kungens tal

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Faktiskt heter det SMS:a. Att skriva vd, cd och andra gemena kombinationer för förkortningar som inte är akronymer är direkt felaktigt, vad än den s.k. språknämnden (språkrådet) hävdar.