2006-12-12

Vad är ett municipalsamhälle

Björn Skifs från Vansbro
Den geniale och mångsidige artisten Björn Skifs avslutar i kväll sina framträdanden på Cirkus i Stockholm där han inlett den nya turnén "4 decennier med Björn Skifs". Nu är det övriga landets tur att få glädjas över Björn Skifs fina och friska framföranden.

Under föreställningen får vi följa Björn Skifs på en musikalisk resa i tiden. Och givetvis får vi lära känna interiörer från uppväxten i stationssamhället Vansbro i Dalarna. Vid ett tillfälle berättar Björn Skifs att Vansbro var ett municipalsamhälle. -Vet ni vad municipalsamhälle var, frågar Skifs. Publikens tystnad är kompakt. Efter en stund fortsätter han: - Inte jag heller.

Feg som man är ropar man inte: -Jag vet, jag vet.

Vansbro var ett municipalsamhälle
Municipalsamhälle var en särskild kommuntyp som fanns från slutet av 1800-talet fram till kommunreformen 1971. Municipalsamhällena bildades ofta i stationssamhällen som tillhörde landskommuner. Statsmakterna bestämde att det inom vissa tätbebyggda områden skulle gälla viss lagstiftning som var förbehållen städer. Exempel på sådana regler var brandstadga, hälsostadga och byggnadsstadga. Byggnadsstadga handlade t.ex. om att man skulle anta stadsplan dvs. ha regler om hur bebyggelse skulle ta hänsyn till till gator, torg och parker.

Just tätorten, municipalsamhället, fick egen beskattningsrätt så att inte den omkringliggande landskommunen invånare skulle stå för kostnader som var relaterade till just tätorten.

Björn Skifs webbplats
DN recenserar

Alfabetisk lista över orter i Sverige som varit municipalsamhällen

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Så det var där som Björn var idag!

Jag var nämligen i Vansbro kommun idag på Snöå bruk men där var inte Björn tyvärr. Annars hade man kunnat be om en enkel version av Hooked on A Feeling.

Tydligen så måste man logga in med sitt Googleaccount numera hos dig vilket bör betyda att du har betaversionen?!