2006-12-15

Kyrkoordnaren recenserar Kristian Lundberg

Uppdatering: Lundberg har gjort en pudel på ett snyggt sätt, Läs DN 16 december

Nedanstående text är en satir över författaren och poeten Kristian Lundberg som recenserat en deckare av Britt-Marie Mattsson trots att boken inte getts ut. Årets kritikertabbe.

Läs även min artikel: Lundbergs sista recension

424 gram väger ett paket smör när man tagit en smörklick till bearnaisesåsen. Lika mycket väger Kristian Lundbergs inbundna bok Grindväktaren utgiven på Brutus Östlings bokf Symposion

Bokens handling tar sin början klockan strax efter fem på morgonen när en bomb exploderar på Lundavägen i Malmö. Så ser vi början på en serie av mord. Boken Grindväktaren beskrivs som en skildring av den onödiga samtiden - en tid när gränserna blir allt mer tydliga. Det är den andra romanen i en serie om fem som alla har Nils Forsberg och gruppen för Extra Ordinära Utredningar i fokus.

Lundberg har gjort sig känd för att recensera böcker som inte finns. Jag har inte läst boken Grindväktaren men kan konstatera att det är en pastisch på Liza Marklunds Sprängaren. Författaren har hamnat i en illusion som han inte kan förmedlas till läsaren och bokens omslag vilar tungt i handen då boken sluts för evigt efter andra sidan. Bokens slut är förutsägbart. Gärningsmannen lämnar sitt manus på Helsingborgs Dagblad och återvänder till Malmö där han grips av en kvarterspolis från Slottsstaden.

DN, Författare sågade oskriven bok
Litteraturkritiker sågade deckare som inte fanns

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har Lundberg fått sparken
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=724139&lid=senasteNytt_275216&lpos=rubrik_724139

Per Westberg sa...

En inte helt oväntad påföljd.