2006-12-22

Kyligt mellan Finland och USA

Den svenskspråkiga Hufvudstadsbladet skriver idag en ledare med rubriken USA vill väl inte finlandisera oss. Bakgrunden är rykten som säger att relationerna mellan Finland och USA är kyliga vilket märkts i att utrikesminister Condoleezza Rice inte prioriterade att besöka Finland under det finländordförandeskapet för ett möte med EU:s utrikesministrar. President Tarja Halonen väntar fortfarande på att få avlägga en visit i Vita huset.

Bakgrunden skulle vara att Finlands socialdemokratiske utrikesminister Erkki Tuo­mioja har uttalat att terrorismen bör bekämpas så att man undviker att skapa grogrund för mera terrorism. Med detta avsåg han bland annat USA:s politik med CIA:s fångtransporter och tortyr av misstänkta. Condoleezza Rice ska därefter ha vägrat samtala med Tuomioja och i stället valt att föra alla kontakter med EU via Javier Solana.

Hufvudstadsbladet konstaterar:

Även om referatet är riktigt faller ingen skugga över Tuomioja. Han har ju bara, å EU:s vägnar, sagt ut det de flesta i Europa anser: USA:s metoder i ”kriget mot terrorismen” riskerar att föda mera terrorism.

Däremot faller i så fall en skugga över Rice, som tydligen inte tål konstruktiv kritik.

Nu finns det säkert de som anser att man inte bör säga vissa saker rent ut åt en stormakt, även om man anser sig ha rätt.Men vad vore det, om inte en ”finlandisering” i förhållande till USA, snarlik den Finland icke utan fog i tiderna beskylldes för i relation till Sovjetunionen?Är det vad USA förväntar sig av Finland?

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: