2006-12-28

Moderata ungdomsförbundet tar i för kung och fosterland

Nu kan man snacka om puerilt*
Om ordet puerilt* passar någonstans så är det när nye Muf-ordföranden Niklas Wykman skriver ett långt debattinlägg i DN idag. Niklas lovar att han, med Moderata ungdomsförbundet som påtryckningsmedel, kommer att driva på Fredrik Reinfeldt, Mikael Odenberg, Gunilla Carlsson, Anders Borg och moderaterna för att renovera det som, enligt Wykman, blivit eftersatt och bygga bort det som blivit överdådigt i den svenska staten. Och Wykman hotar moderpartiet med Muf eller som han säger:

Sveriges troligen effektivaste kampanjorganisation. Utan Moderata ungdomsförbundets medlemmar hade det varit glest i de moderata leden under valrörelsen.
Jag som trodde det var "nya moderaterna" som fixade valsegern. Inte bara ungmoderater i oranga tröjor.

Oj Niklas
Vad arg du är och vad mycket det blev på en gång. Var det någon kamrat i förbundsstyrelsen som läste vad du skrev? Varför tog du inte lite åt gången? Du har säkert förutsättningar att få utrymme på debattsidor även i framtiden. Särskilt om det blir sådan här generalangrepp och hot om att dra tillbaka stödet till moderpartiet.

I skörden av vilda idéer, som knappast kommer att beröra erfarna politiker som Gunilla Carlsson och Mikael Odenberg, tycker Wykman att Försvarsmakten skall frita svenska politiska fångar som sitter fängslade runtom i världen för att de vågat uttala sig mot en förtryckande regim.

Wykman hade knappast antagits vid UD:s aspirantskola på att förklara en sådan strategi. Inte heller hade han blivit kursetta på Karlberg.

Men det är också skrämmande åsikter som ramlar ur Wykmans mun
När det gäller Sveriges förhållande till andra länder och frågor om tredje världens utveckling så är Wykmans lösningar enkla. Svält, ofrihet och humanitära katastrofer anser Wykman ska bekämpas med våld och hot om våld för att hindra regeringar och rebeller från att mörda sin egen befolkning och sina grannar. -Det är bristen på våld och hot om våld att hindra regeringar och rebeller att beslagta mat, hindra företagsamhet och driva sina länder in i djupa militära konflikter som konserverar fattigdom och lidande, säger Wykman.

Sådana förenklade uppfattningar som ligger långt från den gemensamma politiken som förs i den Europeiska unionen och av FN är skrämmande. Wykman kan knappast ha tagit intryck av utrikesminister Carl Bildts politiska vilja och han borde ha ett seminarium med kronprinsessan som ju studerat freds- och konfliktforskning. Hon torde kunna förklara ett och annat.

Ordet puerilt
är ett något nedsättande omdöme om en vuxen person som agerar barnsligt. Ordet kom på mångas läppar i oktober då Pär Nuder i Ekots lördagsintervju, använde begreppet när han kommenterade Aftonbladets ledarskribent Nisha Besaras skarpa och kritiska analyser om ledarstilen i det socialdemokratiska partiet. De flesta bedömare anser nog att Nuder gick över gränsen.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: