2006-12-20

Konsult skrämmer upp gotlänningar

Gotlands Allehanda berättar idag om konsulten Dan Hjalmarssons som har varit på ön och delgett tjänstemän och politiker sanningar om Gotlands framtid. Dan Hjalmarsson är pessimistisk kring t.ex. Högskolan på Gotland.

Han exemplifierar genom att utgå från sitt eget företag, Eurofutures, rekryteringar. När man på det företaget utannonserar en nyanställning dyker 400 sökande upp. Rekryterarna plockar då undan de sökande som har tagit sin examen vid mindre högskolor. Skälet skulle vara att de som gått på mindre högskolor fått sämre utbildning.

Hur det är med den saken har jag ingen aning om. Men det är lätt att kolla Högskoleverkets utvärderingar och det finns nog inte rakt av ett samband mellan kompetens och storleken på lärosätet. Tyvärr är det nog så att Eurofutures missar många duktiga medarbetare om man har en så här grov sortering. Det ligger i farans riktning att sorteringsgrunden kanske har en annan bakgrund. Möjligen är det den rekryteringsansvariges egen utbildningsbakgrund som fäller avgörandet.

Men konsulten som besökte Gotland. Han vet han.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: