2006-12-23

Smulan - Grisen som fick leva

Att politiker och kända personer ställer upp i TV och medverkar i upptåg har väl sina poänger. Nog var det lite löjligt när Göran Persson dansade med en ko och Lars Leijonborg lär väl inte vara så värst stolt över att ha suttit i en TV-soffa och svarat på frågan om han rakar sin pung.

Men jag blir klart besviken på Fredrik Reinfeldt som ställer upp i Bingolotto och benådar en gris. Den enda som får poänger på detta är den antropologen Brian Palmer som drar paralleller till president Bushs benådande av kalkoner. Sannolikt har han en vetenskaplig poäng och kan lägga ytterligare en händelse till sitt kartotek av "Sverige följer USA indicier". Benådning av en kalkon på Thanksgiving Day lär ha initierats 1947 av president Truman.

Jag kan inte hitta ett enda skäl till att Reinfeldt ska göra grisbenådning till en gimmick. Argumenten mot hopar sig dock. Det är en drift med alla de männsikor som väljer att bli vegetarianer av personlig övertygelse att vi inte har rätt att döda djur. Även om jag själv inte förstår inställningen är den hedervärd och ska repsekteras. Vidare kan man undra om inte Reinfeldts benådning kan skapa legitimitet till de aktivister som släpper ut minkar. Själv har jag noll sympati för pälshandel men kan inte förstå hur man kan släppa ut minkar.

Slutligen finns det en allvarligare invänding av symbolisk karaktär. Regeringen är ju (även om det alldeles nyligen ändrats) nådeinstitut. Regeringen kan efterge eller mildra en brottspåföljd eller annan rättsverkan av brott samt efterge eller mildra liknande av myndighet beslutat ingrepp avseende enskilds person eller egendom.

Måhända kan jag uppfattas som tjurig men det är faktiskt viktig att statsråd har integritet nog att visa respekt för sitt ämbete. Nådeinstitutet handlar om ytterst om något mycket allvarligt som man inte bör skämta om.

Symboliken är stark i vissa sammanhang. Det skulle till exempel inte vara möjligt för en riskdagsman att ha lustiga upptåg för sig i riksdagskammaren just därför att själva lokalen kräver sådan respekt.

Man kan inte skämta om allt.

Fredriks kalkon - en riktig gris
Även statsvetarprofessorn Ulf Bjereld skriver i detta ämne

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Claes Nordmark sa...

Reinfeldt är oerhört inspirerad av Bush. För den som tvivlar rekommenderas Brian Palmers bok "George W. Reinfeldt" där Reinfeldts extreme makeover av moderaterna till nya moderaterna klarläggs.

Per Westberg sa...

Frågan är om det är Bush som han är inspirerad av. Snarare amerikanska företeelser. Och i det sammanhanget är han knappast ensam.

Det finns mycket bra där borta men också mycken skit.

Per Westberg sa...

Frågan är om det är Bush som han är inspirerad av. Snarare amerikanska företeelser. Och i det sammanhanget är han knappast ensam.

Det finns mycket bra där borta men också mycken skit.

Anonym sa...

Det kanske blev en Glad Jul för den grisen. Fast känner jag högern rätt blev den nackad bakom hörnet i lönndom senare.

God Jul Per! Tack för blogghjälpen

Anonym sa...

Jag ska åka förbi Berga Naturbruksgymnasium i vår och kolla Smulans hälsostatus.

Claes Nordmark sa...

Bortom allt rimligt tvivel är det Bush han är inspirerad av. Läs boken jag nämnde ovan. Han var t.o.m. i USA och kampanjade för Bush när han blev vald år 2000.