2006-12-24

Katolik vägrades begravning

Idag på julafton hölls begravning över den i onsdags avlidne italienaren Piergiorgio Welby. Prästen i den katolska församling i Rom som Welby tillhörde sa ja till en kyrklig begravning men stoppades av biskopskontoret. De anhöriga vägrades alltså en begravningsgudstjänst eftersom Welby brutit mot den katolska kyrkans lära då han uttalat. Welby som led av muskeldystrofi dog nämligen efter att han bett sin behandlande läkare att avsluta behandlingen. I nio år hade han legat i respirator och den senaste tiden hade hans hälsotillstånd försämrats. Men kyrkan tolkar detta som ett fall av euthanasi (dödshjälp).

Fullständigt obegripligt hycklande av Welbys församlingspräst. Alla har rätt till en begravning. Den katolska kyrkans bevekelsegrunder är egendomliga och hur kan man svika familj och vänner genom att vägra begravning? Gör man likadant när det gäller alla personer som dött genom suicid?

Att begrava maffioso går bra och inte fanns det väl heller någon tvekan att ha begravningsgudstjänst för Mussolini, Salazar, Franco eller Pinochet. Dessa diktatorer avkortade många människors liv och visade genom sitt handlande att de inte respekterade livets okränkbarhet. Eller för att citera påve Benedictus XVI:s julbön:
The birth of Christ helps us to understand how much value human life has, the life of every human being, from its first instant to its natural sunset,"
BBC, Hundreds attend Italian's funeral
25 dec TT, Tusentals deltog i borgerlig begravning av dödshjälpt

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att lägga några värderingar i det faktum att det finns mafiosi och diktatorer som får kyrkliga begravningar (plus en överväldigande majoritet vanliga troende) vill jag ändå ifrågasätta varför någon, som själv valt att dö, överhuvudtaget VILL ha en kyrklig begravning. Tror man på människans egen bestämmanderätt när det gäller liv och död tror man inte på den kristne, eller för den delen judiske eller muslimske guden, utan på sig själv och sin egen makt. Alltså är en borgerlig begravning det enda rätta för den människa du skriver om i din blogg.

Per Westberg sa...

och du tycker givetvis att personer som gör suicid ska förvägras en kyrklig begravning.

Du tycker givetvis att bara det faktum att maskiner upprätthåller liv också innebär att man inte tror på gud.

Gud är den enda som vet vem som tror på honom. Inte Du och inte jag.

Anonym sa...

Jag bor i sodra Italien. I forra veckan var det begravning i katolska kyrkan med tva narvarande praster. Mannen som begravdes hade kastat sig framfor en bil och det var inget tvivel om syftet. MEN han blev alltsa begravd i kyrkan och pa kyrkogarden. DEt var medmasnkligt!