2006-12-31

Familjen Wallenberg är och syns


Esse non videri - Att vara utan att synas
Historien om ett svenskt finansimperium är titeln på en dokumentär om familjen Wallenberg som börjar sändas på SvT den 2 januari. Det ska bli spännande.

Jag undrar om man i serien kommer att odla myten att familjen Wallenberg har devisen "Att vara utan att synas".

Men förhoppningsvis är serien seriös och avslöjar att det inte finns något fog för att tro att familjen Wallenberg varken har ett sådant valspråk än mindre agerar i det fördolda.

Bakgrunden till att familjen tillskrivits "Att vara utan att synas" är att häradshövdingen Marcus Wallenberg (1864-1943) hade Esse non videri (att vara utan att synas) som sentens på sin vapensköld på sin vapensköld som riddare av Sveriges förnämnsta orden - Serafimerorden.
I en intervju har bankdirektör Marcus Wallenberg (1999-1982) förvisso kommenterat och bejakat devisen men det är snarare ett artigt svar på en fråga än ett bekräftande att mottot skulle vara något som vägleder familjen. Christer Gardell och sådana grabbar kanske kan tillskrivas "att vara utan att synas". Men inte familjen Wallenberg. En familj som i mycket varit filantroper. Wallenbergs stiftelser har stor betydelse för forskning och kultur.
Seriens webbplats är lite pinsam. Gustav V kallas i bildgalleriet Gustav V Adolf. Ack ja.
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gott Nytt År Per!

Anonym sa...

Tack detsamma Maria