2007-07-07

Det bidde en tumme

Den 27 februari skrev jag att jag tyckte att landshövding Mats Svegfors gjorde bra ifrån sig på presskonferensen idag då Ansvarskommittén presenterade sitt betänkande, Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft, SOU 2007:10.

Idag skriver företrädare för de borgerliga partierna på DN Debatt att de gemensamt säger nej till att bilda storregioner. -Vi avvisar en process som innebär att centralt dirigera fram en ny regionindelning. Vi avvisar över huvud taget att nu initiera en process med detta som mål, skriver statsrådet Mats Odell, kd tillsammans med partisekreterarna Per Schlingmann, m, Anders Flanking, c, och Erik Ullenhag, fp.

Det låter ju bra men risken är uppenbar att samtalen avstannar även om staten har utsett Jan-Åke Björklund till samordnare för fortsatta samtal. Risken är stor att vi inte kommer att få se någon utveckling förutom permanentning av Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Frågan är om Svegfors förslag verkligen diskuterats grundligt.

En ytterligare reflektion över denna debattartikel är hur regeringens samordning egentligen går till. Här är det alltså ansvarig minister som går ut gemensamt med partisekreterarna. Det ger dåliga vibbar att partiledarna i allt mindre utsträckning företräder sina partier. Denna teknik leder de facto till att respektive parti i mindre utsträckning tar eget ansvar för komplicerade politiska frågor. Möjligen ett taktiskt drag vis av erfarenhet från de tidigare borgerliga misslyckade regeringingssamarbetena.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det blev verkligen bara en tumme. Jag är dock inte överraskad över huvud taget. Det är debattartikelns partivänner som sitter i landstingsfullmäktige och som landshövdingar och de skulle kanske förlora sina jobb om man hade gjort de tänkta förändringarna.

Det handlar inte ett dugg om att demokratin ska komma närmare människorna. Det handlar endast om dessa partiers feghet.

Om man hade gjort storregioner så hade man kunna erbjuda en betydligt effektivare sjukvård tex mer specialistvård. Dessutom skulle kanske skattebetalarna ha sparat någon krona.

Västra götaland är ett bra exempel på vad regionsammanslagning kan åstadkomma

//Höger väljare för sista gången