2007-07-23

ISAF uppger enligt praxis aldrig nationalitet på stupade soldater

SvD citerar TT-REUTERS och meddelar att en norsk FN-soldat omkommit i ett bakhåll i Afghanistan. Under måndagen har även sex andra soldater i den NATO-ledda ISAF-styrkan dödats. Var dessa soldater kommer ifrån har inte meddelats ännu eftersom det är NATO-praxis att respektive nations myndigheter ska göra detta.

Det norska försvaret skriver:
Trefningen skjedde i provinsen Lowgar, i det sentrale Afghanistan på grensen mot Kabul, innenfor den norske styrkens operasjonsområde og innenfor det mandat regjeringen har satt for spesialstyrkens virke. Den norske patruljen utførte et rekognoseringsoppdrag sammen med afghanske sikkerhetsstyrker, som ledd i å forhindre fiendtlige elementer i å operere mot Kabul-området, da den ble tatt under ild.
Innan den norska förlusten blev känd i dag gjord Norska radion (NRK) en intervju med partiledaren för norska Rød Valgallianse, Torstein Dahle, som uttalar stöd för afghansk motståndskamp mot ISAF a propos en debatt i Danmark. Torstein Dahle säger:
Vi ønsker ikke at liv skal gå tapt. Men danskene er en del av okkupasjonen og må sånn sett være forberedt på å sette sitt liv på spill. Det gjelder også de norske ISAF-soldatene som tjenestegjør i Afghanistan.

Partiet Rød Valgallianse, som nu under hösten kommer att gå fram under beteckningen Rødt har som ideologi något man kallar revolusjonär, demokratisk socialism. SIC!

Företrädare för de norska regeringspartierna Sosialistisk Venstreparti och Arbeiderpartiet kritiserar skarpt RV med det tydliga omdömet: -Dette er jo helt tåpelig.

NRK, RV støtter kampen mot norske soldater i Afghanistan

NATO-ISAF, ISAF servicemember killed in Kunar ambush
DN, Norsk soldat dödad i bakhåll i Afghanistan

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Min point är att det inte är ISAF eller NATO som offentliggör dödsfall. Den uppgiften ligger på soldatens egen nation och det är bra.