2007-07-10

Är det någon skillnad på sossar och borgare

Jag var i dag på ett seminarium i Visby under rubriken "Skapar politikerna förutsättningar för verklig mångfald inom vård och omsorg?". Medverkande var Inger Schörling, ordförande i delegationen för mångfald inom vård och omsorg, Ola Johansson, huvudsekreterare i samma utredning, Eva Eriksson, ordförande i Famna, Karin Johansson, statssekreterare i socialdepartementet (kd), Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet (c), Christer Engelhardt, ledamot av socialutskottet (s) och Per Svedberg, ledamot av socialutskottet (s).

Det är påtagligt att både socialdemokratiska och borgerliga politiker numera ärligt talar om mångfald i vården. Men det är också uppenbart att de skiljer sig åt på en punkt. Socialdemokraterna vill absolut inte se privata företag med uttalade vinstintressen. Mindre vårdföretag, kooperativ och ideella organisationer säger sig dck både regering och opposition värna om. Socialdemokraten Per Svedberg var öppenhjärtig och erkände att partiet tidigare inte drivit mångfaldsfrågan när det gäller att stimulera vårdföretagandet.

Vårdens driftformer är grundfundamnet i vårt samhälle och det vore önskvärt med ett brett politiskt samförstånd. Man kan förvänta sig att socialdemokraterna kommer att ta alla tillfällen i akt att slå mot de stora vårdföretagen. Bränsle och argument för detta får man bland annat genom en debattartikel på dagens SvD Brännpunkt. Miljöpartisten Inger Schörling, orförande i den numera nedlagda delegationen för mångfald inom vård och omsorg skriver tillsammans med huvudsekreteraren Ola Johansson om hur flera privata vårdföretag i Sverige på kort tid har köpts upp av brittiska bolag. Det är naturligtvis något som kommer att oroa särskilt om dessa kapitalstarka bolag slår ut mindre vårdföretag och en oligopolsituation uppstår.

Här har regeringen ett problem. Hur tygla marknadskrafter som de facto kan leda till minskad valfrihet?

Jag återkommer i ämnet.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: