2007-07-19

Vatikanen har fått en ny webbplats

Bild: 20-centare med påve Bengt. Gångbart betalningsmedel i kollekter i Helsingfors, Berlin och Paris.
Vatikanstaten har fått en ny webbplats. Den blir nu ett komplement till påveämbetet - Den Heliga stolens webbplats.

Detta blir liksom turistsajten.

En liten iaktagelse är att man anar att filateli och numismatik är de vanligaste orsaken till att besökare kommer till Vatikanstatens webbplats. Åtminstonne är frimärken och mynt framträdande på webbplatsen ungefär som när man irl vandrar upp Via della Conzilliazione mot Peterskyrkan i Rom. Vatikanstaten får bara prägla Euromynt till ett nominellt värde på en miljon Euro och därför blir det ett ganska högt pris på dessa rara pengar. Inget man handlar för på Starbucks i Barcelona direkt.
Om man köper 2007 års utgåva till ett nominellt värde på 3,88 Euro får man betala 30 Euro. Om man kollar dagens Forexsiffror får man alltså ge 279 kronor och 33 öre för att få Bengtpengar till ett nominellt värde på 36 kronor och 13 öre.
Men å andra sidan är Bengtpenningen ett komplement till den så kallade Peterspenningen uppkallad efter aposteln Petrus. Det var en skatt till påvestolen som under medeltiden utgick från vissa länder, bland andra Sverige. Från 1860 har den återupptagits som en frivillig avgift från katoliker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att du uppmärksammade detta!

Några vatikancentare lär inte hamna i kollekten i Helsingfors! Inte en enda cent kommer ut i cirkulation - allt säljs till samlare - bl.a. till mig. OCH - Vatikanen har ett oerhört lågt försäljningspris på dessa rariteter. På andrahandsmarknaden kostar ett PROOF-set uppemot 3000kr. Ett set från år 2002 hittar du knappast för under 8000kr.

Intäkterna från mynt- och frimärksförsäljning är nog högst välkomna i Vatikanen. Peterspenningen verkar nämligen vara ett fiasko. I genomsnitt inbringas mindre än 7 cent per katolik och år genom denna insamling.

Jag har själv skrivit om detta här:
http://nicaea.wordpress.com/2007/07/06/skarpning-katoliker-paven-ar-ju-fattig/

och här:

http://nicaea.wordpress.com/2007/06/02/3-medaljer-till-vatikanen-i-mynt-em/

Per Westberg sa...

Ja men även samlare kan väl hamna i ekonomiskt trångmål och tulla på sin samling. :)

Anonym sa...

Något jag noterade på sajten var att de hade en webbkamera över Påven Pulus IIs grav. Vet inte varför men jag tyckte nog det var lite smaklöst..

Per Westberg sa...

Hallå Romulus
Det där måste jag uppmärksamma.