2007-02-02

Borg gör rätt som använder Nyköping Skavsta

Den förre Expressenjournalisten Niklas Svensson, numera på Politikerbloggen, är glad denna vecka. Han har alla veckans dagar haft "otroliga" avslöjanden i Metro. Idag tramsar han vidare med fåniga och insinuanta påståenden om finansministerns resavanor.

Igår ifrågasatte jag tramset med ifrågasättandet att biståndsministern flög med regeringsplanet till Afrika. Det allmäna omdömet i bloggosfären är att Niklas Svenssons scoop inte är ett scoop och snarare får biståndsministern stöd både från höger och vänsterbloggar.

Nu har Svensson varit hos Försvarsmakten och läst fakturor från regeringsflyget. Han har valt ut ett antal högst normala resor och jämfört dem med statsrådens almanackor och därmed skapat sina fantastiska avslöjanden.

Idag fortsätter han genom att ifrågasätta det faktum att finansminister Anders Borg landat på Skavsta, Nyköping i stället för flygplanets bas, Stockholm Bromma. Svensson insinuerar att detta innebär "gigantiska merkostnader" vilket givetvis inte är sant. Han snackar om några hotellrum för besättningsmännen i Nyköping men vad vet han om vad kostnaderna skulle ha blivit om planet stått i Stockholm. Jag har ingen aning men jag vet att det inte är helt osannolikt att besättningen även där kanske måste bo på hotell. Många besättningsmän i transportflyget lär bo i Västergötland eftersom de är placerade på F7 i Såtenäs. UPDATE: Transportflygenheten Bromma tillhör F17 i Blekinge och sorterar under specialflygenheten på Malmen i Östergötland.

Sedan ringer Svensson till Taxi Stockholm och frågar efter alternativkostnaden att åka taxi från finansministerns bostad i Katrineholm till Stockholm. Att försvarsministern sannolikt har personskydd "glömmer" Svensson bort. Skulle han gnälla över livvakternas ob, bilkostnader, traktamenten och hotellrum också om dessa gick att verifiera? Lyckligtvis råder här polissekretess.

Jag konstaterar att det är ekonomiskt ansvarsfullt att landa med Borg på Skavsta. Svensson får det att låta som att Borg bor har landningsbana på den egna tomten. Men i själva verket är Nyköping Skavsta symbolen som ger många låginkomsttagare möjlighet att åka till London, Paris och Barcelona. Det är också god personalpolitik i regeringskansliet att en hårt arbetande minister får möjlighet att träffa sin familj några minuter extra.

Metro, Finansministern tar flyget hem

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Regeringsplanen och dess personal är placerade på F17 i Kallinge, Ronneby. Din uppgift är felaktig. Eftersom planen dock rent praktiskt står på Bromma känns det rimligt att anta att personalen har bostäder i Stockholm.

Merkostnaden för mellanlandningen är de facto nästan 10 000 kr. Det är vad det kostar för mertiden att göra landningen i Nyköping plus de avgifter flygplatsen tar ut. Det är kontrollerbara fakta.

Sen kan man tycka att Borgs val att inte ha bostad i Stockholm är rätt och att kostnaden är befogad. Men det är oerhört tramsigt att insinuera om insinuationer när de motsägs av fakta.

Anonym sa...

Blekinge eller Västergötland är egalt men naturligtvis ska rätt vara rätt. Tyvärr trodde jag att det var F7 eftersom jag i veckan läst en haverirapport.
http://www.havkom.se/virtupload/news/rm2007_01.pdf

Men den incidenten inträffade 2003 och det är ju ett tag sedan. En del uppgifter i den rapporten tyder på att personalen inte bodde i Stockholm.

Tidigare tillhörde väl dessa plan F16 i Uppsala?

Nåväl tur att jag inte påstod att det var F22 (Kongo).

Var personalen bor vet vi inte. Idag är det väl snarare regel än undantag att officerare är folkbokförda på annan ort än den de tjänstgör vid.

Men jag står fast. 10 000 är löjligt och alternativkostnaden är inte taxi. Niklas Svensson vet inget om kostnaderna kring t.ex. personnskyddet.

Jag betalar glatt att för finansministern ska få några timmars extra samvaro med fru och barn. Och jag är stolt över att Vi numera satsar på ett personskydd för politiker.