2007-02-20

Förhastat att stänga skolkyrka i Visby

Säveskolan är en gymnasieskola i Visby. På denna skola finns ett rum som används och inretts av skolkyrkan. Varje vecka samlas den kristna skolgruppen till bön och andakt och så har det varit ända sedan skolan byggdes. Enligt Gotlands Allehanda har nu skolledningen stängt lokalen sedan man fått kalla fötter efter en anmälan till Skolverket. Skolledningen uppskattar samarbetet med kyrkornas företrädare men tvekar om det är förenligt med skollagen att tillhandhålla ett särskilt rum med kristna symboler.

Skolledningen kan ha rätt. Men i stället för att stänga lokalen borde man fundera på hur denna lokal skulle kunna utnyttjas av andra som vill samlas i stillhet. Om man på hangarfartyg kan inreda gudstjänstrum som kan delas av judar, kristna och muslimer lär det inte vara omöjligt att kunna göra något bra i Visby.

Denna fråga är väsentligt enklare än den som gäller skolavslutningar i kyrkan. En skolavslutningen är obligatorisk för eleverna och därmed en del av utbildningen. Ett gudstjänstrum är däremot ett erbjudande.

Det hade varit bra om man tagit det lite lugnt i Visby. Skolverket kommer sannolikt ha lite att erinra mot skolkyrkan på Säveskolan.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: