2007-02-18

Polisen i Västerbotten gör rätt, räddar liv

Anmälningarna mot poliser ökade med fem procent i fjol jämfört med året innan. Oftast gällde det tjänstefel och näst vanligast är anmälningar om misshandel uppger TT. Det stigande antalet anmälningar kan till del bero på att antalet poliser i landet ökat med cirka 1.200, till nästan 18.000 poliser, mellan 2005 och 2006. Om poliser gör sig skyldiga till övergrepp är det mycket alllvarligt men mycket talar för att majoriteten av antalet anmälningar är okynnesanmälningar.

Idag har det varit norrländs derby i Skellefteå där Luleå hockey mött Skellefteå AIK. Denna match ger oss ett bevis på hur oerhört svårt polisarbetet är. Det är alltid lättare att rescensera i efterhand.

Under matchen i Luleå utbröt tumult bland fansen. Det handlar knappast om gossarna som sjunger i kyrkokören för att använda en Leif GW Perssonmetafor. Ordningsvakterna uppfattade det som att en man omringad av den galna huliganmassan drabbats av hjärtinfarkt och försökte därför göra en inbrytning för att rädda mannen. Tumult utbröt och polisen kom till undsättning med hundar, pepparspray och batonger för att städsla situationen.

Nu har polisen anmälts och en internutredning sätts igång. Det är bra. Men från min soffa drar jag slutsatsen att insatschefen gjorde rätt. Det handlade trots allt att rädda livet på en människa som uppfattande befann sig i en livsfarlig situation. Med facit i hand visade det sig att detta var fel. Men polismännen på plats, kraftig underbemannade, måste ändå sägas handla rätt.

Rädda liv är viktigt. Rätt hanterad situation av insatschefen vid denna kmmendering, polisinspektör Johan Olofsson.

Tragiskt dock att Luleå hockey endast kan kommentera tragiken i Skellefteå med en kommentar ehuruvida Luelås klubbdirektör Hans Chrunak kallat den egna klacken ärthjärnor eller ej. Se pressmeddelande från Luleå Hockey.

Norrländska Socialdemokraten, NSD, Polisen anmäld efter derbybråket
Expressen, "Jävla ärthjärnor"

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet, självklart agerade polisen korrekt, utifrån den information som dom hade för stunden. Sen var det givetvis olyckligt att oskyldiga människor råkade få pepparspray i ögonen.