2007-02-18

Kan man kompromissa om alkoholskatter?



Foto: Pawel Flato
Riksdagens skatteutskott håller just nu på att försöka hitta en kompromiss kring alkoholskatterna enligt SvD. Bakgrunden är en moderat motion som kräver lägre alkoholskatt för att få bukt med smugglingen och kompromissen skulle kunna vara att sänka skatten på öl och samtidigt höja den på vin och sprit.

Det är skönt att äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) verkar ha fötterna på jorden när hon konstaterar att införseln från Tyskland och Danmark minskat och att Systembolagets försäljning ökat. Resolut uttalar hon att det inte finns anledning att göra förändringar på detta område. Detta är sannolikt klokt.

Excesser i beräkningar av alkoholstyrkor fungerar inte och det grundläggande problemet med införseln från andra länder är polisiärt. Det handlar inte om att nypa till hygglige Kenta som åker till Puttgarden för att fylla det egna skafferiet. Kentas problem är att han köper mer än han behöver men det är knappast plånboken som styr inköpen. Och Kentas öl innebär inte att ungdomar super sig redlösa och får en tidig alkoholtillvänjning.

Problemet är i stället de busar som överlastar bilen och fyller ett förråd för att sedan kränga vin och öl i egen detaljhandel. Dessa busar har så kallat vanligt folk som kunder och tvekar inte inför att kränga ölflak till ungdomar. Problemet är alltså i högsta grad polisiärt. Kanske är det straffskalorna som ska ses över.

Nu återstår att se om Maria Larsson kan stå upp för sin inställning och tydligt markera stöd för sin riksdagsgrupp så att skatteutskottet avslår motionerna. Men innerst inne är jag skeptisk. Risken är stor att hon i likhet med Maud Olofsson och Göran Hägglund tvingas kompromissa bort partiets hjärtefrågor.

Jag noterar förresten att en 33 centilitersflaska med starkölet Kung (nr 1446) från Åbro Bryggeri kostar 7:30. Det är inte särskilt dyrt då de flesta av oss svenskar är vana att betala 56 kronor för en stor stark på stadshotellet i Luleå. 25 öres alkoholskatt lär inte göra till eller från.

DN publicerar en TT-text i ämnet
DN, 19:44, en redaktör kommer in på redaktionen, intervjuar en socialdemokrat och gör en egen artikel

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: