2007-02-26

Är det verkligen ekonomisk kris i Hammarby?

Knappast ekonomisk kris i Hammarby
Ekonomisk kris i Hammarby skriver SvD. Bakgrunden är att Kronofogden gjort utmätning hos Hammarbys boxningsklubb. Sedan plussar tidningen på med att påstå att bandyn tillfälligt ordnat upp sina ekonomiska problem genom att man fått en frist till den 9 mars för att reglera en skuld till AB Folkspel. Slutligen noterar SvD att ishockeyn fått anstånd till den sjunde mars med en skatteskuld på 146 127 kronor.

Men frågan är om det verkligen är ekonomisk kris i Hammarby? Hammarby är så många andra föreningar än boxning, bandy och ishockey.

Bandyn - 16 000 kronor är väl inget
Bandyn har en skuld på 16 000 kronor. Vad är det för en klubb vars A-lag kommer att spela på Studenternas även denna säsong. Vändkorsen kommer att gå varma.

Hockeyn är räddad
Hockeyn har en skatteskuld på 146 000 kronor men ordförande Mattias Berg försäkrar att man har pengar till till skulden och löneutbetalningarna. En eftersläpande skuld på två miljoner ser betydelsefull men man kan ändå hoppas på att föreningen kommer på god fot med fordringsägarna. Annars gör det inget om man lägger ner hockeyn. Efter 40 år har jag gett upp hoppet om att Hammarby kommer att bli en framgångsrik hockeyklubb.

Boxningen kanske räknas ut
Boxningen kanske har det körigast. Alldeles nyss reglerade man en liten skatteskuld och en skuld på dryga 50 000 kronor väntar nu på betalning.

Ingen kris
Men att kalla detta ekonomisk kris i Hammarby verkar lite överdrivet. Ingen skrek väl att det var ekonomisk kris i Djurgården när Djurgården Handboll AB förklarades i konkurs för några veckor sedan.

Men givetvis är det illa när idrottsföreningar eller idrottsbolag hamnar i ekonomisk knipa. Det skadar systerföreningarnas varumärken. På besök i Gävle i lördags hörde jag någon skryta om Ockelbo basket. Jag sa inget. Ockelbo basket förklarades ju i konkurs för dryga veckan sedan.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

glenn sa...

Bandyn har en skuld på 16 000? Måste vara århundradets glädjekalkyl. De var skyldiga enbart Uppsala kommun 700 000. Skulder i storleksordningen fem miljoner är väl annars de siffror de flesta använde sig av när de beskrev Hammarby bandys ekonomiska situation.

Annars skriver du en del riktigt bra saker.

Per Westberg sa...

Ja det är ju tur att jag inte är revisor i Hammarby Bandy. Näör det gäller Bajen är det svårt att distansera sin obotliga optimism.

Tack för omdömet.