2007-02-19

Wiccaner i amerikanska krigsmakten

Amerikansk militär själavård

Fältprästen, generalmajor Charles C. Baldwin, är chef över alla chaplains i det amerikanska flygvapnet. Hans ansvarsområde är religionsutövning och självaård för personalen i flygvapnet. Som Chief Chaplain samordnar han och ser till att alla religioner har möjlighet att utöva sin tro inom US Air Force. I USA ska staten vara religionsneutral och 1993 fick till exempel den amerikanska militären sin första imam.

Av 2,900 själasörjare i det amerikanska försvaret är 41 mormonpräster för 17 513 mormoner i uniform. Det finns 22 rabbiner för 4 038 judar, 11 imamer för det 3 386 muslimerna och sex förkunnare för 636 tillhöriga i Kristi Vetenskaparkyrka (Wikipedia om Christian Scientists). Slutligen finns en buddhistpräst för 4 546 buddhister.

Pingspastor som blivit wiccan
I Washington Post läste jag idag om en förutvarande pingspastor i US Air Force som begärt att få bli själasörjare för wicca. Wicca kan närmast beskrivas som en nyhednisk religion där riter är viktiga och där man ofta tillber guden och gudinnan i form av solen och månen. Lite oförsiktigt används ordet häxor ibland när man talar om wiccaner och deras riter.

Wiccanerna hävdar att det finns 4 000 anhängare i amerikansk uniform men man förvägras en egen själsörjare.

Pentagon menar att det rör sig om ett par tusen wiccaner och att det är för få för att kunna bära en egna. Wiccanarna å sin sida antyder att det handlar om en religiös särbehandling.

Den aktuella wiccanen har efter sin ansökan om att få tjäna wiccanerna kallats hem från Irak och får nu inte tjänstgöra inom den militära själavården.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: